Svijet     | 01.11.2022. 11:06 |

Ruski senator sugerisao da Putin možda neće izdati dekret o okončanju mobilizacije

FENA Internet, Foto/ Twitter

LONDON, 1. novembra (FENA) - Rusiji nije potreban predsjednički dekret da bi se formalizirao završetak djelimične mobilizacije rezervista za borbu u Ukrajini, izjavio je u utorak visoki senator ruske vladajuće stranke.

Rusija je najavila završetak mobilizacije koju je naredio predsjednik Vladimir Putin, navodeći da je pozvala 300.000 rezervista za nešto više od mjesec dana i da im više nije potrebno.

Ali sugestija da Putin možda neće izdati zvaničan dekret kojim se poziva na prekid akcije može povećati zabrinutost Rusa da bi mobilizacije ipak mogle biti ponovo pokrenute, prenosi Reuters.

Na pitanje u ponedjeljak da li će izdati dekret kojim bi se formalizirao završetak mobilizacije, Putin je rekao da nije razmatrao da li je potrebna ili ne i da će se konsultovati sa advokatima.

- Nisu potrebni nikakvi dodatni dekreti o završetku mobilizacije - izjavio je u utorak Andrej Klišas, šef komiteta za ustavno zakonodavstvo u gornjem domu Vijeća Federacije, a prenosi agencija TASS.

Putin je proglasio "djelimičnu mobilizaciju" 300.000 rezervista 21. septembra, nakon niza vojnih poraza. Mobilizacija je pokrenula egzodus vojno sposobnih muškaraca iz Rusije, sa desetinama hiljada koji su krenuli u zemlje uključujući Gruziju, Armeniju i Kazahstan.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je mobilisano 300.000 ruskih rezervista, od kojih je 82.000 već raspoređeno u zonu sukoba.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu