Kultura     | 04.11.2022. 09:14 |

Recital violončeliste Adriana Ivičevića 9. novembra na Muzičkoj akademiji UNSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Violončelista Adrian Ivičević održat će, uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić, recital u srijedu, 9. novembra u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman", u okviru Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Ivičević i Šabotić će izvesti Sonatu za violončelo i klavir u g molu op. 65 Frederica Chopina, Sonatu za violončelo i klavir L. 135 Claudea Debussya, a na programu će se naći i “Rapsodia Concertante” za violončelo i klavir Borisa Papandopula.

Adrian Ivičević violončelo počinje učiti u dobi od devet godina na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, najprije kod prof. Vladimira Kapeša, a potom u klasi mr. Vande Đanić. Paralelno sa srednjom glazbenom školom pohađa i Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića. Osnovne studije violončela pohađao je od 2010. do 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kod prof. Yevgenyja Xaviereffa, a master studije na Umjetničkoj akademiji u Splitu kod prof. Mihovila Karuze. Godine 2021. završio je specijalistički master studij orkestralne i komorne izvedbe (MA Classical String Performance) na Akademiji glazbe i plesa irskog svijeta pri Sveučilištu u Limericku, Republika Irska, a u saradnji s Irskim komornim orkestrom. Osvajao je brojne nagrade i pohađao mnoge radionice vrhunskih violončelista i kamernih muzičara kao što su Aleksandar Buzlov, Sophia Rahman, David Grigorian, Sarah McMahon, Monika Leskovar, Maria Włoszczowska, Tomas Djupsjöbacka, te ostvario saradnju sa svjetskim violončelističkim imenima kao što su Jakob Koranyi, Mischa Maisky i dr. Aktivno se bavi koncertnom djelatnošću, solističkim i komornim izvedbama te djeluje pedagoški. Suosnivač je Genie Ensemblea te pokretač “Clare Classical” serije koncerata i festivala u Ennisu, Co. Clare, Irska.

Zerina Šabotić muzičko obrazovanje započinje 2004. godine, a 2014. završava Srednju muzičku školu Sarajevo, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju “Citta di Barletta” u Italiji. Kao kamerni muzičar nastupala je u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”, te je osvojila prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik” kao član klavirskog kvinteta. Trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića. Djeluje aktivno kao pedagog, korepetitor i kamerni muzičar

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Koncert povodom Dana Muzičke akademije UNSA 20. maja u Zemaljskom muzeju BiH

Zagrebački puhački trio nastupio na 17. Majskim muzičkim svečanostima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!