Svijet     | 04.11.2022. 12:50 |

Profesor Skopin za BBC: Rusija nema budućnost, mnogi naučnici i profesori su već napustili zemlju

FENA Internet, Foto/ Screenshot

LONDON, 4. novembra (FENA) - Profesor Denis Skopin koji je nedavno otpušten sa Univerziteta u Sankt-Peterburgu zato što je bio na antiratnom protestu, u intervjuu za BBC rekao je da se trenutno u Rusiji odvija veliki odljev mozgova zbog kojeg su mnoga radna mjesta na univerzitetima širom zemlje ostala upražnjena.

 

Skopin je donedavno bio vanredni profesor na Fakultetu liberalnih umjetnosti i nauka Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu. Ali 20. oktobra univerzitet ga je otpustio zbog "nemoralnog čina koji je nespojiv sa obrazovnim funkcijama".

U intervjuu sa BBC-jevim novinarom Steveom Rosenbergom, Skopin je objasnio da mu je otkaz uručen zbog "nemoralnog ponašanja", nakon što je deset dana proveo u pritvorskoj jedinici.

- Ljudi koji su bili pored mene u pritvoru bili su IT stručnjaci, naučnici, ljekari, nastavnici, studenti. Moji studenti jako dobro razumiju što se trenutno događa u Rusiji. Ne odobravaju to. Oko 25 posto mojih kolega na univerzitetu već je napustilo Rusiju - rekao je Skopin.

- Naučnici, profesori su već počeli odlaziti 24. februara. Neki su otišli neposredno nakon što je započeo konflikt, neki nakon što je proglašena mobilizacija. Mislim da je to katastrofa za rusku nauku, a neke zemlje bi od toga mogle imati velike koristi. Posebno neke susjedne zemlje poput Kazahstana - rekao je Skopin i dodao da se zbog toga ruski naučni i obrazovni sistem raspada.

Dodao je da koliko on ima saznanja, na dobrim univerzitetima  u Sankt-Peterburgu i Moskvi trenutno ima dosta upražnjenih mjesta jer su profesori otišli. 

- To je neobično i bez presedana. Prije je bilo jako teško dobiti profesorsku poziciju. Na nekim univerzitetima mole studente postdiplomskih studija da podučavaju umjesto profesora. Ne možete zamisliti kakav će to učinak imati na ruski obrazovni sistem. To je katastrofa - pojašnjava Skopin. 

Na pitanje ima li zemlja bez priznatih naučnika budućnost, Skopin odgovara: "Ne. Ruska nauka je mrtva nakon 24. februara."

- Zemlja bez nauke nema budućnosti. Nije teško shvatiti kakve će to posljedice ostaviti na rusku ekonomiju, obrazovanje i kulturu - zaključio je Skopin u intervjuu za BBC. 
 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Putin u Sankt Peterburgu: Pravila novog svjetskog poretka će postaviti jake, suverene države

Ruski mediji tvrde da će Putin održati 'izuzetno važan govor' na forumu u Sankt Peterburgu

Cvijanović danas s predsjednikom uprave 'Gazproma'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel