Najave     | 10.11.2022. 13:30 |

Otvarenje izložbe 'Nogomet u suvremenoj umjetnosti'

FENA Saopćenje, Foto/ SUM

MOSTAR, 10. studenoga (FENA) - U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u petak, 11. studenoga, u 18 sati bit će otvorena izložba "Nogomet u suvremenoj umjetnosti", autora Marina Ivanovića.

 

Izložba okuplja više od trideset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s više od pedeset djela na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa, navedeno je iz Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Autor izložbenoga koncepta povjesničar je umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, a kustos izložbe je Vladimir Filipović.

Izložba se otvara ususret nadolazećemu Svjetskom prvenstvu u nogometu u Katru, a naslanja se na izložbu "Nogomet u hrvatskom slikarstvu" (kustosi Marin Ivanović i Milan Bešlić) koja je postavljena 2018. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku.

"Velik broj umjetnika na ovoj izložbi podrazumijeva i mnogo različitih formalnih pristupa temi nogometa, od realističnih do gotovo apstraktnih, od simboličkih do asocijativnih. Raspon motiva proteže se od prizora s utakmica i navijačke atmosfere s neizostavnim bakljama, zastavama i klupskim obilježjima (Tomislav Zovko, Trpimir Grgić), preko igrača kao pojedinca (Boris Ladan, Marin Topić) i nogometnoga igrališta (Jasmin Kukavica, Mladen Ivešić, Matko Vekić), do motiva koji tangencionalno dodiruju temu (Dalibor Nikolić, Maja Rubinić). Od trideset jednoga umjetnika čiji su radovi uključeni u odabir, samo su tri žene – Tisja Kljaković Braić, Marijana Pažin Ivešić i Maja Rubinić – što je bilo očekivano s obzirom na dominaciju muške populacije u općoj temi nogometa", navodi se u predgovoru autora izložbe Marina Ivanovića.

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Bilbija donio pobjedu Zrinjskom u Posušju

Borac nosi tri boda iz Čitluka 

Željezničar savladao GOŠK i osvojio tri važna boda u borbi za opstanak

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel