Bosna i Hercegovina     | 16.11.2022. 10:47 |

Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH, slijede Zenica, Visoko i Kakanj

FENA Jasna Avdibegović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini i kvalitet zraka je nezdrav za stanovnišvo. Indeks kvaliteta zraka u 9.00 sati iznosio je 164, a iza Sarajeva najzagađeniji zrak jutros je bio u Zenici, Visokom i Kaknju.

Indeks kvaliteta zraka u Zenici, Visokom i Kaknju iznosio je 159. U navedenim gradovima posebno je izražena visoka koncentracija PM10 čestica, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

Podaci se prikupljaju sa zvaničnih mjernih stanica i dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo,a dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

U uvjetima nezdravog zraka upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici tih područja bi mogli također početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Preporučuje se smanjenje bilo kakvih vanjskih fizičkih aktivnosti: plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zbog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo na snagu stupaju interventne mjere iz epizode 'Upozorenje'

Ekoakcija Rafting kluba 'Tuzlak' na Modracu

Zagađenje zraka najveća globalna prijetnja ljudskom zdravlju

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli