Kultura     | 21.11.2022. 13:17 |

Predstavljenje digitaliziranih novina 'Sarajevski dnevnik' i '6. april'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Rezultati projekta "Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar", koji su implementirali Fondacija Mediacentar i digitalni arhiv štampe INFOBIRO, bit će predstavljeni u utorak u prostorijama Općine Centar Sarajevo. 

Kroz projekat su digitalizirani "Sarajevski dnevnik" i "6.april", novine koje su izlazile po završetku Drugog svjetskog rata. Uvidom u sadržaj tih novina može se saznati o obnovi grada i zemlje, aktuelnostima tog vremena iz oblasti politike, kulture, sporta i društvenog života, te steći uvid u značajan historijski period na način kako su ga zabilježili novinari i novinarke sarajevskih redakcija.

Za korisnike sa IP adresama u BiH sadržaj novina je besplatno dostupan za korištenje putem INFOBIRO arhive. Na taj način se građanima BiH olakšava pristup novinskom sadržaju na daljinu, za potrebe izučavanja historije društvenog, sportskog, kulturnog života u BiH.

Kako bi građanima približili sadržaj digitaliziranih novina i ohrabrili ih da se njima koriste, Fondacija Mediacentar i INFOBIRO digitalni arhiv pripremili su 10.000 razglednica sa zanimljivim činjenicama o Sarajevu nakon Drugog svjetskog rata, na način kako su o njima izvijestile pomenute novine. Razglednice će biti podijeljene građanima i institucijama općine Centar a u promotivnoj akciji naziva „Razglednica iz 1945“, do kraja novembra 2022.

Realizacija projekta doprinosi ispunjavanju preporuka Europske unije o digitalizaciji i online dostupnosti kulturnih dobara i digitalnoj zaštiti i zaključcima Vijeća Europske unije o online dostupnosti kulturnih dobara i digitalnoj zaštiti. 

Projekat je implementiran u oviru projekta ReLOaD2, a finansiran je od  Europske unije. ReLOaD2 implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Forto: Zemlje koje razmišljaju o svojoj budućnosti ulažu u digitalnu infrastrukturu

Prvi korak prema digitalizaciji Federalnog ministarstva trgovine

Mesihović: Započeli smo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu