Najave     | 21.11.2022. 13:37 |

Konferencija "ZaŽene povezane znanjem i iskustvom" 23. studenoga

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. studenoga (FENA) - Konferencija "ZaŽene povezane znanjem i iskustvom" održat će se 23. studenoga s početkom u 10 sati u Herceg Etno selu u Međugorju, u organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Općine Čitluk i Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova selo".

Cilj konferencije je prikazati načine povećanja iskoristivosti postojećih resursa ruralnih područja te pružiti različite oblike podrške koji imaju za cilj razvoj poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima HNŽ-a.

Projektom "ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom", koji će trajati 12 mjeseci, uključit će se i poticati žene u državama Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija) u sferi obrazovanja, učenja, zapošljavanja i poduzetništva što će u konačnici rezultirati revitalizaciji ruralnih područja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Otvaranje konferencije i pozdravne govore održat će predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, načelnik Općine Čitluk Marin Radišić i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova selo" Dijana Katica.

Kroz šest panela razgovarat će se o statusu žena u ruralnim područjima, institucionalnoj podršci i aktivnostima u HNŽ-u, ruralnom turizmu, te o kulturnim rutama kao poticaju za poduzetničke inicijative žena u ruralnim područjima. Nakon pauze predviđene su tri radionice pod nazivima "Znam koliko vrijedim", "Nova znanja u sigurne ruke" i "Radim, dakle mijenjam" pod vodstvom dr.sc. Marijane Miličević i Paule Jurjević, mag.ing.agr.

Panelisti će biti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Donko Jović, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica, Institut za regionalni razvoj BiH Mirjana Miličević, Udruženje poslovnih žena u BiH Aida Zubčević, dekan Veleučilišta u Virovitici Dejan Tubić i predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur" Robert Baćac.

Tijekom konferencije naglasak će biti na međunarodnoj razvojnoj suradnji kako bi se osigurali uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažile žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak.

Kroz sektorske i tematske cjeline (gospodarstvo, turizam, održivo življenje i razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj, socijalna uključenost i ljudski potencijal) povezat će se doprinosi pružatelja razvojne suradnje u jedinstveni odgovor za dugoročni održivi razvoj i ispunjavanje Agende 2030 (globalni razvojni program Ujedinjenih naroda).

Izjave za medije predviđene su u 9.30 sati u konferencijskoj dvorani Etno sela Herceg u Međugorju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Islandska premijerka pridružila se ženama u štrajku zbog nejednakih plata i rodno zasnovanog nasilja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel