Ekonomija     | 01.12.2022. 12:39 |

Stambena finansiranja za mlade iz Tešnja u BBI banci prvih pet godina besplatno

FENA Saopćenje, Foto/ BBI banka/Fena

TEŠANJ, 1. decembra (FENA) - Mladi iz Općine Tešanj koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje, sada su u mogućnosti to učiniti uz veoma povoljne uslove finansiranja i subvenciju profitne marže, za prvih pet godina otplate finansiranja. Rezultat je ovo danas potpisanog Ugovora o poslovnoj saradnji između BBI banke i Općine Tešanj. 

BBI banka je za ovu svrhu osigurala 1,3 miliona KM, dok je Općina u svom budžetu za ovu godinu izdvojila 100 hiljada KM za subvencioniranje profitne marže. 

- Općina Tešanj je odlučila da pored svih dosadašnjih oblika podrške, pokrene i Program podrške mladima za rješavanje stambenih potreba. Mladima ćemo pružiti novu priliku za kupovinu ili gradnju vlastite nekretnine. Nadamo se da ćemo im biti podrška da što prije žive u svom vlastitom domu. Tokom decembra će biti objavljen javni poziv sa svim detaljima - izjavio je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić. 

Za finansiranje po uslovima iz ovog Ugovora mogu aplicirati građani s prebivalištem na području Općine Tešanj, starosti do 35 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog finansiranja koje utvrđuje Banka, a koji prvi put rješavaju vlastito stambeno pitanje.

- Društveno odgovorno poslovanje jedan je od temeljnih principa na kojima poslujemo i stoga su naše aktivnosti usmjerene na pomoć privredi i građanima BiH. Raduje nas inicijativa Općine Tešanj koja će mladim ljudima olakšati stambeno zbrinjavanje. Mi u BBI banci spremni smo odgovoriti zahtjevima mladih ljudi i pomoći im da izgrade svoj dom ovdje u Tešnju, po povoljnim uvjetima finansiranja - izjavio je Edin Buljina, direktor Segmenta Retail prodaja BBI banke.

Ugovorom je predviđeno da će jedan aplikant moći dobiti finansiranje do 50 hiljada KM. Rok otplate je do 20 godina, a profitna marža kretat će se od 3 do 3,55 posto u zavisnosti od roka otplate. Općina će, nakon provjere ispunjenja uvjeta subvencioniranja, kvartalno isplaćivati profitnu maržu u iznosu do tri posto, što u konačnici znači da će se građani koristiti finansiranjima već od nula posto, saopćeno je iz BBI banke. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu