Bosna i Hercegovina     | 01.12.2022. 13:38 |

Više od 50 zemalja dogovorilo konkretne korake za okončanje seksualnog nasilja u konfliktu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - U Londonu je, u periodu od 28. do 29. novembra, održana druga globalna konferencija posvećena Inicijativi za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu koja je okupila predstavnike međunarodne zajednice kao i preživjele iz cijelog svijeta koji su svojim svjedočenjima pokazali kako seksualno nasilje u ratu i konfliktu može uništiti živote i zajednice.

U uvodnom obraćanju, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly naglasio je da "silovanje u ratu jednako krši međunarodne vrijednosti kao i upotreba hemijskog oružja, te da počinioce moramo držati odgovornim i omogućiti pravdu za sve“

On je najavio i novu britansku trogodišnju Strategiju o provedbi Incijative za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu te izdvajanje 12,5 miliona funti dodatnih sredstava za aktivnosti u sedam država, uključujući i u Bosni i Hercegovini.

Više od 50 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, i Ujedinjene nacije potpisali su novu deklaraciju i dogovorili hitne aktivnosti na iskorjenjivanju seksualnog nasilja u konfliktu. Potpisnice su se složile da poduzmu korake na rješavanju okidača poput rodne nejednakosti, okončanju stigmatizacije žrtava, te donošenju zakona koji će omogućavati procesuiranje počinilaca.

Oko 40 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kolumbiju i Japan, otišli su i korak dalje i ponudili nacionalna obećanja sa konkretnim aktivnostima koje će poduzeti po pitanju ovih zločina. Bosna i Hercegovina se obavezala da će razmjenom naučenih lekcija, dobrih praksi, te imenovanjem posebnog izaslanika za seksualno nasilje u konfliktu doprinijeti globalnom odgovoru u borbi protiv ovog vida nasilja.

Pristupanjem Bosne i Hercegovine Murad kodeksu sagledaće se mogućnosti na koji način ovaj globalni dokument jača domaće prakse, politike i programe kojima se može osigurati da se tokom istraga i dokumentovanja zločina seksualnog nasilja u konfliktu poštuju prava preživjelih i spriječi retraumatizacija. 

- Raduje nas što će Bosna i Hercegovina pružiti podršku djeci rođenoj zbog rata potpunim prihvatanjem Poziva na akciju osiguravanja prava i dobrobiti djece rođene zbog rata te nastaviti raditi sa vjerskim zajednicama širom Bosne i Hercegovine na implementaciji Deklaracije o humanosti, sapćeno je Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanska ambasada dala 13.450 KM za objekat u Ledićima namijenjen djeci bez roditeljskog staranja

Održan Finalni događaj programa Škole za 21. vijek

Field iskazao punu podršku radu Centralne izborne komisije BiH

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli