Bosna i Hercegovina     | 10.12.2022. 10:07 |

IGK poziva Tužilaštvo BiH da hitno obradi prijave podnesene protiv negatora genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Na Dan ljudskih prava, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poziva Tužilaštvo BiH da hitno obradi više od 40 prijava podnesenih protiv negatora genocida i negatora države BiH.

Kako je saopćeno iz IGK-a, više od godinu od stupanja Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH nema nijedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Minimum koji treba uraditi Tužilaštvo BiH prema žrtvama je procesuiranje negatora genocida.

IGK odaje počast svim ljudima i organizacijama koji neumorno rade na promoviranju ljudskih prava i sloboda.

Ljudska prava su osnova slobode i mira, razvoja i pravde i predstavljaju centralni dio rada Ujedinjenih nacija. Svuda u svijetu ljudska prava i pravna država su na udaru. Obaveza svih članica UN je da štite osnovna ljudska prava i slobode, da spriječe kršenje ljudskih prava, te da stvore uslove u kojima će se poštovati prava svih građana.

- Agresija i genocid u BiH su bili, jesu i bit će još dugo strašna kušnja za načela upisana u Povelju Ujedinjenih nacija. Agresija i genocid u BiH su pokazali da su ljudska prava kršena i ugrožena, te da ne postoje adekvatni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava i sloboda - naglasili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ističu da su Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjene nacije prihvatile stajalište da su ljudska prava univerzalna vrijednost i nisu uslovljena nacionalnom, vjerskom ili nekom drugom pripadnošću.

- Na Dan ljudskih prava neka nam svima budu inspiracija, borci za zaštitu ljudskih prava koji svojim radom čine naš svijet ljepšim, mirnijim, slobodnijim. I ne zaboravimo da svako od nas može biti borac za ljudska prava i slobode. Koristite svoju slobodu za promociju sloboda drugih. Samo zajedno možemo spriječiti nove genocide. Danas odajemo počast svim ljudima i organizacijama koji neumorno rade na promoviranju ljudskih prava. Posebno odajemo počast aktivistima i braniteljima ljudskih prava koji neumorno rade za istinu o agresiji i genocidu u BiH i pravdi za žrtve tih zločina - poručili su iz IGK-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sudije i sutkinje iz cijelog regiona zajedno u borbi na jačanju rodne ravnopravnosti

Mahmutović: Svijet je suočen sa nevjerovatnim izazovima kad su ljudska prava u pitanju

Apel onima koji znaju - Progovorite gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel