Kultura     | 11.12.2022. 19:56 |

Obilježavanje godišnjice - Odnos SPKD 'Prosvjeta' prema Sarajevu nije se mijenjao 120 godina

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Odnos Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sarajevo prema gradu u kojem djeluje nije se mijenjao od osnivanja do danas, istaknuto je večeras na akademiji u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH kojom je obilježena 120 godišnjica postojanja i rada te institucije.

Predsjednik Društva Nedeljko Masleša izjavio je da su davne 1902. ugledni građani Sarajeva tog vremena osnovali SPKD "Prosvjeta" radi čuvanja i njegovanja kulture, običaja i tradicije srpskog naroda na ovom prostoru.

Dodao je da je od osnivanja "Prosvjeta" imala izuzetne odnose s Gradskom upravom Sarajeva, prolazeći kroz sve burne periode istorije grada i šire zajednice.

- Sve naše aktivnosti i uopšte duh "Prosvjete" čvrsto su povezani s ovim gradom i utkani u njegovu istoriju i tradiciju - naveo je Masleša.

Potcrtao je da su ponosni na činjenicu da je "Prosvjeta" proglašena društvom od posebnog značaja za grad Sarajevo, a dobitnici su i njegove Šestoaprilske nagrade, kao i Plakete Kantona Sarajevo.

U okviru akademije uručene su Velike povelje "Prosvjete" Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod", Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" i Jevrejskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu "La Benevolencija".

U proteklim mjesecima održan je niz različitih manifestacija koje su posvećene 120. godišnjici postojanja "Prosvjete".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trideset mladih dolazi na Šantićev festival djece pjesnika

Delegacija KS na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Promo

Sigurnost djece na internetu: Stručnjaci ističu važnost edukacije i podrške

PORTE d. o. o. : Pionirska inovacija kroz suradničku izvrsnost

Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'