Bosna i Hercegovina     | 12.12.2022. 12:04 |

Inspekcija provjerava organski krumpir podrijetlom iz BiH koji je vraćen s granice RH

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krumpira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske. Graničnim kontrolama utvrđena je prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je kako je, nakon nesukladnosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet te naložen povrat pošiljke, priopćeno je iz Agencije.

Dalje se dodaje kako je sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krumpiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg.

U dopunjenom priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navodi se kako su u tijeku inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja s granice Republike Hrvatske, a koje provode mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U 157 inspekcijskih nadzora izrečene kazne u ukupnom iznosu 249.450 KM

U kontrolama na području Tuzlanskog kantona inspekcija izrekla kazne u iznosu 178.500 KM

Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima