Bosna i Hercegovina     | 14.12.2022. 10:00 |

MUP HNŽ-a provodi akciju 'Mirni blagdani'

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 14. prosinca (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a ove godine provodi akciju "Mirni blagdani" s ciljem očuvanja javnog reda i mira te stvaranja sigurnog stanja u toj županiji.

Akcija će se provoditi mjesec dana, i to od 15. prosinca ove do 15. siječnja sljedeće godine.    

Policija će u blagdanskom razdoblju poduzimati sve zakonske mjere koje sprječavaju i otkrivaju sve oblike kaznenih dijela te će poduzeti zakonom predviđene mjere i sankcije.   

Akcija će biti posebno usmjerena na pojačano kontroliranje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava i raznih drugih eksplozivnih naprava, korištenje nedozvoljenih narkotičkih sredstava, prodaju alkohola maloljetnim osobama, te upravljanje motornim vozilom u alkoholiziranim stanju, pojašnjavaju iz MUP-a.

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a savjetuje građanima oprez i razumnost prije uporabe pirotehničkih sredstava s posebnim naglaskom da obvezno spriječe djecu i malodobne osobe koje posežu za pirotehnikom.

"Masovna prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ozbiljno može narušiti stanje sigurnosti, odnosno javnog reda i mira, stoga će Uprava policije MUP-a poduzeti sve zakonske mjere i radnje tako da se građani naše županije osjećaju sigurno za blagdane i na dostojanstven način ih proslave", poručuju iz MUP-a.

U istom se priopćenju za javnost objavljenom na internetskim stranicama županijskog MUP-a, navodi kako Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a zajedno s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNPD) te Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, 15. prosinca provodi kampanju pod nazivom "Slavni odgovorno, slavi bez vatrenog oružja".

"Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, uslijed upotrebe vatrenog oružja, često događaju tijekom proslava. Pucanje u zrak iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzročiti smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume. Neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana te je legalno kažnjiva", upozoravaju iz MUP-a HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Delegacija KS na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Konjičanin uhićen zbog krivotvorenja novca

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli