Kultura     | 14.12.2022. 12:18 |

Izložba 'Fantom slobode ' u Bosanskom kulturnom centru

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Multimedijalna izložba "Le Fantôme de la liberté" (Fantom slobode) Džejlane Karaman Pašić bit će otvorena večeras u 19 sati u Bosanskom kulturnom centru.

"Le Fantôme de la liberté" je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju. Slijedeći uvjerenje da je prava priroda čovjekove ličnosti sloboda, autorica umjetničkim iskazima poziva gledaoca da zaroni u jedan sanjivi, imaginarni svijet u kojem se duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Jasmin Duraković istaknuo je  da i sam prostor današnjeg BKC-a, nekadašnjeg jevrejskog templa u sebi krije puno priča, i slobodarskih i drugih.

Džejlana Karaman Pašić kazala je da je njena instalacija "Le Fantôme de la liberté" napravljena od materijala koji su izgubili svoju prvobitnu potrošačku funkciju, poput žice, mreže...

- U svojoj suštini predstavljaju težnju ka slobodi. Sloboda u koja ja kao stvaralac vjerujem je ona sloboda koja  je moralno, etički prihvatljiva. Sloboda koja ne utiče na slobodu drugoga - kazala je Karaman Pašić.

Izložba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice, a otvoriće je profesor na Akedemiji likovnih umjetnosti Danis Fejzić.

Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti.

Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima. Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi "Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U BKC KS večeras otvaranje izložbe fotografija Milomira Kovačevića - Strašnog

U BKC KS od ponedjeljka izložba fotografija Milomira Kovačevića - Strašnog

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli