Bosna i Hercegovina     | 14.12.2022. 12:39 |

Mahmutović razgovarao s ambasadoricom za ljudska prava Nizozemske Biahie Tahzib

FENA Saopćenje, Foto/ FotoFena/Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, koji od danas rukovodi ministarstvom, sastao se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, sa delegacijom Kraljevine Nizozemske koju je predvodila ambasadorica za ljudska prava Kraljevine Nizozemske dr. Biahia Tahzib.

Tokom razgovora razmijenjena su iskustva dvije zemlje u oblasti ljudskih prava, s posebnim naglaskom na slobodu izražavanja i slobodu štampe, zastrašivanja novinara i medija, te nedostatku sistemskog odgovora nadležnih institucija, kao i saradnji sa organizacijama civilnog društva.

Zamjenik Mahmutović je naglasio da, s obzirom na političke prilike u Bosni i Hercegovini, nije zadovoljan stepenom realizacije obaveza države kada je u pitanju oblast ljudskih prava, saopštilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Posebno nezadovoljstvo izraženo je u pogledu procesuiranja ratnih zločina i traženja nestalih, i nepotpisivanje sporazuma sa Islamskom vjerskom zajednicom, kako je to urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom stolicom i diskriminacije povratnika, s posebnim naglaskom na prava djece povratnika na nemogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta.   

Složili su se da, u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, BiH mora biti aktivnija u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza. 

U delegaciji Kraljevine Nizozemske između ostalih su bili i ambasador Kraljevine Nizozemske Jan Waltmans, predstavnik Odjela za Evropu unutar ministarstva vanjskih poslova Nizozemske Jasper Vlaanderen i Mirnes Kurtanović, politički savjetnik.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odbacilo medijske navode o obilježavanju Dana Roma

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel