Regija     | 15.12.2022. 11:28 |

Kurti u Pragu predaje zahtjev Kosova za članstvo u Europskoj uniji

FENA Danijela Perić Šilić, Foto:

PRIŠTINA, 15. prosinca (FENA) – Kosovski premijer Albin Kurti otputovao je danas u Prag gdje će u 13 sati predati zahtjev Kosova za članstvo u Europskoj uniji.

Svečanost primopredaje bit će popraćena zajedničkom konferencijom kosovskog premijera Kurtija i ministra europskih poslova Češke Republike Mikuláša Beka.

Tijekom boravka u Pragu kosovski premijer održat će bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskyim te razgovarati s ministrom europskih poslova Češke Mikulášom Bekom, najavljeno je iz Ureda kosovoskog premijera.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti potpisali su u srijedu, 14. prosinca zahtjev Kosova za članstvo u Europskoj uniji.

Tom prigodom ocijenili su kako je to povijesni dan i korak ka ostvarenju vječnog sna građana Kosova.

Današnje službeno predavanje zahtjeva za kandidaturu u Europskoj uniji dolazi u jeku novih sukoba na sjeveru Kosova gdje Srbi postavljenjem barikada šesti dan prosvjeduju protiv uhićenja svoga sunarodnjaka.

Istodobno iz Vlade Srbije najavljeno je da će večeras odlučivati o slanju zahtjeva KFOR-u o prisustvu srpskih snaga na sjeveru Kosova.

Barikade na sjeveru Kosova trebaju mirno ukloniti oni koji su ih postavili, kazao je pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar i naglasio kako se SAD protivi dolasku srpske vojske na sjever te da Srbija i Kosovo moraju postići pravno obvezujući sporazum.

On je ponovio da se Washington zalaže za "pravno obavezujući sporazum između Srbije, Kosova i Europske unije", ali i za uspostavljanje Zajednice srpskih općina (ZSO) na što se Briselskim sporazumom, po pokroviteljstvom EU-a, 2013. godine obvezala Priština.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Vučić: Njemačka vodi "brutalnu kampanju" za prijem Kosova u Vijeće Europe

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

Vučić: Dajemo sve od sebe kako bi spriječili članstvo Kosova u Vijeće Europe

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel