Bosna i Hercegovina     | 16.12.2022. 14:33 |

SDA: Izmišljeno da se 'prvi put u historiji potpisuje koalicioni sporazum o formiranju vlasti'

FENA Saopćenje, Foto/ SDA

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Stranka demokratske akcije ocijenila je neistinitim tvrdnje lidera SNSD-a, HDZ-a i Osmorke da je sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali jučer u Sarajevu "prvi i jedini koalicioni sporazum takve vrste", da se "do sada vlast pravila bez sporazuma", da je ovo "prvi put u historiji da se potpisuje sporazum o formiranju vlasti".

- Ubijeđeni, valjda, da historija počinje od njih i njihovog sporazuma, lideri Osmorke, SNSD-a i HDZ-a iznose lahko provjerljive neistine. Tako su Dodik i Čović naprasno "zaboravili" da su 5. augusta 2019. godine sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisali sporazum kojim su definisani principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, i to tek nakon što je Dodik prihvatio da potpiše Program reformi (ANP) i nastavak NATO puta BiH.

Istina, sporazum kojeg su potpisali sa Izetbegovićem u mnogome se razlikuje od sporazuma potpisanog sa Nikšićem i Osmorkom. U sporazumu kojeg je SDA potpisala sa SNSD-om i HDZ-om, precizno je navedeno da BiH nastavlja svoj NATO put, poštujući Ustav, zakone i ranije donesene odluke. U sporazumu kojeg je potpisala Osmorka NATO put se ne spominje ni jednom rječju - navode iz SDA.

Tvrde i da je u sporazumu koji je potpisala SDA navedeno da će se implemenirati sve presude domaćih i evropskih sudova koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, dok je u sporazumu koji potpisala Osmorka izdvojena samo jedna presuda Ustavnog suda BiH, ona koja se odnosi na "predmet Ljubić". Presuda u "predmetu Komšić" je, kako ističu, zanemarena.

- Niz je drugih suštinskih razlika u ova dva sporazuma, a mediji i javnost svakako imaju mogućnost da ih podrobno analiziraju i donesu zaključke o tome ko je štitio interese države, a ko se danas bori isključivo za ministarske fotelje - saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije (SDA)

Izetbegović uputio telegram saučešća Dodiku

Saopćenje za javnost SDA

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel