Ekonomija     | 27.12.2022. 14:08 |

Turistička zajednica KS izdvaja 2,5 miliona KM za alpine coaster na Bjelašnici

FENA Saopćenje, Foto/ Visit Sarajevo

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - U cilju unapređenja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo, Turistička zajednica KS u 2023. godini investirat će 2,5 miliona KM za realizaciju infrastrukturno-kapitalnog projekta izgradnje alpine coastera na Bjelašnici. 

Olimpijska ljepotica Bjelašnica popularno je turističko odredište u toku zime i skijaške sezone, ali ima i značajan a nedovoljno iskorišten potencijal za razvoj outdoor turizma u ljetnim mjesecima. Outdoor turizam, koji je prepoznat kao jedan od najznačajnijih specifičnih oblika turizma u Kantonu Sarajevo, predstavlja spoj avanture, rekreacije, opuštanja i zabave uz istraživanje prirodnih ljepota, a planina Bjelašnica ima izuzetno bogato prirodno naslijeđe, pejzažnu raznolikost i idealne uslove za razvoj avanturističkog turizma i outdoor aktivnosti. 

Izgradnjom alpine coaster ana Bjelašnici, po uzoru na turističke sadržaje koje nude planinski centri u regiji i svijetu, Kanton Sarajevo će tokom ljetnih mjeseci lokalnom stanovništvu, te domaćim i stranim turistima ponuditi zanimljive aktivnosti na otvorenom za sve generacije i jedinstvenu atrakciju koja će Bjelašnicu pretvoriti u zabavno-adrenalinski park, saopćeno je iz Turističke zajednice KS. 

Planirano je da se alpine coaster, koji bi bio najduži turistički sadržaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini, proteže na relaciji od šestosjeda do Babinog dola, uz međustanicu sa pratećim ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima i svim neophodnim elementima za kvalitetan, ispunjen boravak i jedinstveno turističko iskustvo, bez narušavanja prirodnog sklada Bjelašnice.

Novi sadržaji na Bjelašnici, poput alpine coastera u toku ljetne sezone, doprinijet će smanjenju sezonalnosti turističkih posjeta i poziciniranju Bjelašnice kao turističke atrakcije koja predstavlja odličan izbor tokom cijele godine i privlači turiste iz cijelog svijeta, te kao krajnji ekonomski efekat, osigurava Kantonu Sarajevo veći broj turističkih noćenja i povećanje prihoda od turizma, navodi se u saopćenju. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica Kantona Sarajevo sufinansira sportska dešavanja  

Fazlagić: Ovo bi mogla biti rekordna turistička godina u Kantonu Sarajevo (VIDEO)

Uspješna promocija turizma na sajmu 'PLACE2GO' uz veliko interesovanje turista za posjetu KS

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost