Svijet     | 28.12.2022. 13:59 |

Naučnici u SAD-u razvili novi postupak testiranja krvi za otkrivanje Alzheimerove bolesti

FENA Internet

WASHINGTON, 28. decembra (FENA) - Naučnici su razvili test za otkrivanje novog markera neurodegeneracije kroz uzorak krvi u slučaju Alzheimerove bolesti, prenosi PTI.

Grupa neuronaučnika, okupljena na Univerzitetu u Pittsburghu, u SAD-u, identificirala je biomarker, nazvan "tau izveden iz mozga" ili BD-tau, koji nadmašuje trenutne dijagnostičke testove krvi koji se koriste za kliničko otkrivanje neurodegeneracije povezane s Alzheimerom.

Test markera je specifičan za Alzheimerovu bolest i dobro korelira sa biomarkerima Alzheimerove neurodegeneracije u cerebrospinalnoj tečnosti (CSF), navodi se u studiji.

Studija o njihovim rezultatima objavljena je u časopisu Brain.

- Trenutno, dijagnosticiranje Alzheimerove bolesti zahtijeva 'neuroimaging' što je precizno skeniranje mozga - rekao je jedan od autora studije Thomas Karikari, sa Univerziteta u Pittsburghu.

Dodao je da su testovi skupi i treba dugo da se čeka na njih, a mnogi pacijenti, čak i u SAD-u, nemaju pristup MRI i PET skenerima.

- Pristupačnost je veliki problem - rekao je Karikari.

Trenutno, za dijagnosticiranje Alzeheimerove bolesti, ljekari koriste smjernice koje su 2011. godine postavili Nacionalni institut za starenje i udruženje oboljelih od ove bolesti.

Smjernice, nazvane AT(N) Framework, zahtijevaju otkrivanje tri različite komponente Alzheimerove patologije – prisutnost amiloidnih plakova, tau isprepletenost i neurodegeneracije u mozgu – bilo snimanjem ili analizom uzoraka CSF-a.

- Oba pristupa imaju ekonomska i praktična ograničenja, što dovodi do potrebe za razvojem pogodnih i pouzdanih AT(N) biomarkera u uzorcima krvi, čije je prikupljanje minimalno invazivno i zahtijeva manje resursa - objasnio je Karikari.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Revolucionarni novi lijekovi za Alzheimerovu bolest mogli bi više pomoći bijelcima nego crncima

Krajem godine i u Europi prvi lijek protiv Alzheimera

Predavanje o pravovremenoj dijagnozi demencije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu