Bosna i Hercegovina     | 28.12.2022. 15:05 |

Zbrinut 31 korisnik stanova iz kategorije obitelji poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo za pitanje branitelja HNŽ

MOSTAR, 28. prosinca (FENA) - Nakon višegodišnjih aktivnosti u iznalaženju zakonske podloge za rješavanje pravne nesigurnosti korisnika stanova koje je dodijelila Uprava za branitelje 2010. godine, stvoreni su uvjeti za trajno zbrinjavanje obitelji poginulih branitelja i ratne vojne invalide, te njihove obitelji.

Predmetni stanovi nalaze se u objektu Orka, JOT, te pojedinačni stanovi na drugim adresama. Posebno usložnjavane nekim od obitelji braniteljske populacije dogodilo se nakon smrti korisnika, te je trebalo poduzeti dodatne pravne radnje za trajno zbrinjavanje, priopćeno je iz Ministarstva za pitanje branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Pravni temelj definiran je donošenjem zakona u 2018. i pravilnika o ostvarivanju prava o stambenom zbrinjavanju, kojim se stekla mogućnost za prodaju stanova braniteljima po povoljnim uvjetima.

U pripremi ovih radnji izrađen je elaborat s obračunom novonastale vrijednosti za upis stanova Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a u Glavnu knjigu stalnih sredstava koja se vodi u Ministarstvu financija HNŽ-a. Po zaprimljenim zahtjevima s tehnički ispunjenim uvjetima, uz notarsku obradu, ugovori su upućeni na suglasnost pravobranitelju i Vladi HNŽ-a.

Odlukom Vlade HNŽ-a na sjednici održanoj 29. prosinca 2021. godine dana je suglasnost na potpisivanje prvih ugovora s korisnicima o kupoprodaji devet stanova u vlasništvu Ministarstva za pitanja branitelja, što je učinjeno 31. prosinca 2021. godine, te je riješena prva grupa zahtjeva branitelja, od toga šest obitelji poginulih i tri ratna vojna invalida, koji su stekli uvjete i otklonjena pravna nesigurnost u kojoj su se nalazili posljednjih deset godina.

Sljedeći ciklus potpisivanja ugovora zaključen je 1. rujna ove godine, te je tom prilikom zbrinuto još 12 korisnika stanova, od čega 11 iz obitelji poginulih branitelja i jedan RVI, a novim ciklusom, 28. prosinca 2022., potpisano je još deset ugovora o kupoprodaji, od čega su četiri iz obitelji poginulih branitelja i šest ratni vojni invalidi, što znači da je do sada ukupno sklopljen 31 kupoprodajni ugovor od kojih su većina u objektu Orka, te dva na drugim adresama.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a nastavlja s radom i pripremama pravne podloge za rješavanje 30 stanova u zgradi JOT i deset pojedinačnih stanova u drugim zgradama u Mostaru, dodijeljenih na korištenje braniteljskoj kategoriji kako bi se stvorili uvjeti za potpisivanje preostalih ugovora o kupoprodaji nekretnina i konačno trajno stambeno zbrinjavanje obitelji poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji.

I ove godine, uz novogodišnju čestitku u prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a, svečano su uručeni ugovori koji su sklopljeni kod notara u nazočnosti članova povjerenstva za odlučivanje po zahtjevima za kupovinu stana dodijeljenim na korištenje po ranijim propisima Uprave/Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o namjenskom utrošku sredstava za stambeno zbrinjavanje u HNŽ-u

Soldo: Osnovni cilj nam je integrirati branitelje u društvo i na tržište rada

Soldo: Prava branitelja moramo shvatiti kao zagarantirana sveta prava

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel