Kultura     | 05.01.2023. 10:36 |

Maleš: Ljubav je iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 5. januara (FENA) – Sutrašnjim paljenjem badnjaka u dvorištu Hrama rođenja presvete Bogorodice u Zenici, pravoslavni vjernici tog grada počinju obilježavati jedan od najznačajnijih praznika, rođenje Isusa Krista - Božić.

Sutrašnja služba, kako je u izjavi za Fenu najavio starješina tog hrama protojerej Marko Maleš, počinje u 17 sati, a paljenje badnjaka predviđeno je za oko 18 sati. Maleš će i u subotu, na sami dan Božića, sa početkom u šest sati ujutro, služiti i svečanu božićnu liturgiju.

Maleš napominje kako dolazak Božića najavljuju riječima i pjesmom pastira: "Slava na visini Bogu na zemlji mir, a među ljudima dobra volja".

- Hrišćani više od dvije hiljade godina ponavljaju i pjevaju tu pjesmu širom svojih hramova i domova najavljujući dolazak radosnog praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista. I, zaista, kada se zadubimo u srž ove poruke to je u stvari i najbitniji segment danas među nama - bili hrišćani ili ne. Ništa više i bolje od poruke mira i dobre volje među ljudima ne možemo ni poželiti jedni drugima, jer to je ono jedino u čemu oskudijevamo danas - ističe Maleš.

Bog je, podvlači, došao da nam pokaže svoju ljubav prema nama te kako ne prestaje da voli "ovaj rod ljudski", iako se mi i ne trudimo da poštujemo njegove zakone i odredbe koje nam je prenio preko pravednika.

- Danas, više nego ikada, potrebni su nam mir na zemlji među ljudima i narodima. To je vječiti vapaj neba i zemlje za mirom i dobrim odnosima među ljudima, a te vrijednosti nam baš donosi praznik Božić koji je simbol pomirenja Boga i ljudi i simbol ljubavi.

Ljubav je iskonski pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovu u dolasku Božića - malog Boga u svijet, tako da mi ljepotu i snagu ovog praznika možemo samo čistom ljubavlju doživjeti. Pokrenut ljubavlju, Bog je stvorio svijet i čovjeka. On je, njome vođen, sišao među nas - učinivši da čovječansko u svoja njedra primi božansko, kao i da netvarno u sebe privije propadljivo - poručuje Maleš.

Svim ljudima, dodaje, čestita "srećnu i Bogom blagoslovenu novu 2023. godinu", a pravoslavnim Hrišćanima "srećan praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista", uz radosni pozdrav: Mir božiji, Hristos se rodi!

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pravoslavni vjernici Badnjim danom počinju obilježavanje Božića

Pravoslavni vjernici Badnjim danom sutra počinju obilježavanje Božića

Katolici danas slave Badnji dan, od većih gradova polnoćka jedino u Mostaru

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel