Svijet     | 06.01.2023. 14:53 |

Druga po snazi bugarska stranka odustala od planova za formiranje vlade, produbila političku krizu

FENA Internet, Foto/ Twitter

SOFIJA, 6. januara (FENA) - Druga po snazi bugarska stranka, antikorupcijska Nastavljamo promjene (PP), odustala je u petak od planova za formiranje vlade nakon što nije uspjela dobiti podršku u nestabilnom parlamentu, produžavajući politički ćorsokak.

Ta balkanska zemlja u političkoj je krizi od 2020. godine, kada su hiljade Bugara izašle na ulice da protestuju protiv masovne korupcije na visokom nivou.

Vanredni izbori održani 2. oktobra, četvrti u manje od dvije godine, bili su nepotpuni. Nakon što stranka desnog centra GERB bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova prošlog mjeseca nije uspjela dobiti podršku za tehnokratsku vladu, PP je također odustala u petak, povećavajući izglede za još jedno prijevremeno glasanje na proljeće.

U glasanju sa 114 naprema 63 poslanika, zakonodavci su odbili da odobre listu nacionalnih prioriteta koju je izradila PP u pokušaju da dobije podršku za manjinsku vladu, skupa sa svojim mlađim partnerom, Demokratskom Bugarskom.

Glavni suparnik PP-a, Borisovljev GERB, i proruska stranka Preporod glasali su protiv, dok su tri ostale političke frakcije, uključujući bivše saveznike PP-a, socijaliste, bile suzdržane.

Predsjednik Rumen Radev sada će morati da izabere drugu političku stranku i zatraži od nje da formira vladu. Ako i taj posljednji pokušaj ne uspije, Radev bi raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore u roku od dva mjeseca.

- Vratit ćemo neispunjen mandat (za formiranje vlade) predsjedniku u ponedeljak - kazao je portparol PP.

Neuspjeh formiranja redovne vlade u okviru trenutno izabranog parlamenta mogao bi ugroziti planove Bugarske za pridruživanje eurozoni u 2024. To bi također odgodilo prijeko potrebne reforme za borbu protiv korupcije na visokom nivou i moglo bi ometati efikasno korištenje milijardi eura iz fondova EU za oporavak, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel