Kultura     | 10.01.2023. 19:24 |

U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba šest mladih umjetnika pod nazivom 'Arka'

FENA Kanita Aliagić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - U Galeriji "Preporod" otvorena je izložba pod nazivom "Arka" na kojoj su sumirani radovi šest mladih umjetnika, članova Udruženja za promociju kulture i umjetnosti "Arka" - Amera Hadžića, Salema Pezića, Džavida Berberovića, Eldine Kožljak, Denisa Haračića i Tarika Golubića. 

Kontekst prikazanih radova svojstven je likovnom senzibilitetu svakog umjetnika ponaosob, te se u prostoru predstavljaju odvojene sekvence koje dopuštaju jasnu interakciju s različitim svjetovima, vizualno i semantički. 

Publici je ponuđena postavka koja iako potiče iz grafike, obuhvaća i druge medije, nekada kao preteče, a nekada kao ekstenzije grafičkog djelovanja, te shodno tome, posjetitelji se susreću sa crtežom, slikom i kombiniranim tehnikama eksperimentalnog slikarstva i grafike. 

Postavka je specifično formirana kako bi predstavila rad novih, ali i etabliranih autora, s primarnim fokusom na promociju mlade umjetničke scene Bosne i Hercegovine. 

Organizator izložbe je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” koja obilježava 120 godina rada, a predsjednik te institucije Sanjin Kodrić je kazao da je intencija izložbe pružiti podršku mladim umjetnicima koji su nekada prepoznati kao elita bh. društva. 

- Ovo je prvi kulturni događaj u godini “Preporoda”. Izložbom ciljano krećemo sa šest mladih umjetnika, baš onako kako je prije 120 godina tadašnji “Gajret”, današnji BZK “Preporod”, svoj rad počeo sa sviješću o važnosti stvaranja mladih ljudi, u smislu kulturne i intelektualne elite toga vremena – kazao je Kodrić. 

Tih šest različitih umjetničkih svjetova povezuje mnogo toga, a sve to objedinjeno je u naslovu izložbe -  "Arka", kao simbolu spasa i nade. 

Svjedok rada i stasavanja mladih umjetnika je i direktor ULUBiH-a i umjetnik Danis Fejzić. On je, pored ostalog, kazao da Biblijsko-Kur'anski aspekt Arke i svekoliki značaj i simbolika samog naziva, u najboljem i najafirmativnijem smislu riječi opravdava i sam naziv izložbe ali i istoimenog Udruženja. 

Izložba je za posjetitelje otvorena do 18. januara, a potom će obići brojne gradove u BiH - Zenicu, Tuzlu, Bihać, Brčko, Mostar... 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Galeriji 'Preporod' izložba sjećanja na Amru Kozić - Voljela je slikarstvo, planinu i ljude

U Galeriji Preporod otvorena izložba 'Sedam slika Srebrenice'

U sarajevskim galerijima 'Preporod' i 'Roman Petrović' otvorena izložba povodom Dana državnosti BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta