Ekonomija     | 11.01.2023. 14:26 |

Studenti turizma posjetili primjere dobre prakse u Jablanici

FENA Saopćenje, Foto/ LiNK Mostar

MOSTAR, 11. januara (FENA) - Udruženje LiNK i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru intenzivno rade na pružanju bolje i kvalitetnije prakse za mlade ljude, studente Univerziteta, kako bi na terenu, kroz direktnu komunikaciju s poslovnim ljudima iz različitih sektora vidjeli dobre prakse i naučili vrijedne lekcije, saopćili su iz tog udruženja.

U tu svrhu, održane su brojne prezentacije, sastanci, studijske posjete, a jedna od njih bila je i posjeta Jablanici koja je održana u saradnji sa Studijem turizma.

Tom prilikom studenti su u pratnji prof.dr. Veldina Ovčine i direktorice Udruženja LiNK Alise Gekić posjetili Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi", koji je u posljednje dvije godine značajno unaprijedio svoju muzejsku postavku kroz uvođenje popratnog sadržaja i modernih tehnologija.

Armin Balić, v.d. direktora tom prilikom predstavio je centralnu muzejsku postavku te ključne karakteristike Muzeja, dobre prakse kao i svakodnevne izazove sa kojima se Muzej suočava.

Kazao je kako je postavka Muzeja značajno unaprijeđena u posljednje dvije godine zahvaljujući saradnji i partnerstvu s lokalnim, regionalnim i međunarodnim akterima.

"Uz podršku Evropske unije i međunarodnih projekata značajno smo unaprijedili popratni sadržaj za posjetioce Muzeja. Pored standardne postavke, u sklopu Muzeja sada postoji kutak u kojem posjetioci mogu predahnuti uz topli napitak, kupiti autentični suvenir, isprobati VR setove i doživjeti Bitku za ranjenike ili skok sa Starog Mosta, informisati se uz e-vodiče na više stranih jezika te kroz aplikaciju 'Doživi Jablanicu' isplanirati svoj boravak i odabrati lokacije za obilazak. Ponosno možemo reći da Muzejska postavka prati zahtjeve posjetioca i da je prilagođena svjetskim trendovima na način da promoviše cjelokupan turistički potencijal regije", naglasio je Balić.

Turistički potencijal regije su prepoznale i članice Udruženja žena Most, koje su odlučile da pokrenu i prvo socijalno preduzeće u Jablanici.

Udruženje žena Most okuplja žene s ruralnih područja Jablanice i promoviše tradicionalnu proizvodnju i kulturni identitet BiH, a posebno Jablanice.

Žene, članice Udruženja, bave se proizvodnjom tradicionalne hrane, očuvanjem i promocijom bosanske kuhinje, nošnje, kulture, pjesme i drugih karakteristika našeg društva. Vođene vizijom o očuvanju tradicije i korištenju turističkog potencijala uz osnaživanje žena u društvu, članice Udruženja su odlučile osnovati Most M d.o.o. – prvo socijalno preduzeće u Jablanici. Ovom prilikom studenti su čuli njihovu priču i kušali neka od tradicionalnih bosanskih jela.

"Socijalno preduzetništvo predstavlja relativno novi oblik poslovanja, koje može da se odnosi na sve pravne forme poslovnih subjekata – zadruge, udruženja građana, zaštitne radionice, poslovne inkubatore, društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o)… To je poslovanje sa idejom da se ostvareni profit ulaže u razvojne svrhe poput  zapošljavanja ljudi koji teže dolaze do posla, obrazovanja, zaštite životne sredine, kulturnih aktivnosti u zajednici itd. 

Socijalno preduzetništvo je jako važno sa aspekta rješavanja društvenih problema kao što su isključenost, siromaštvo, nezaposlenost, a sve uz primjenu inovativnih metoda. Ovaj koncept se polako počinje primjenjivati u BiH i smatramo da će njegov potencijal tek doći do izražaja u narednim godinama, kad vidimo pozitivne efekte koje su ostvarili pioniri kao što je Most M", istakla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'