Kultura     | 16.01.2023. 14:09 |

Gudeljević na Konferenciji ministara kulture u Davosu - Davoška alijansa dio WEF-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sudjelovala je na Konferenciji ministara kulture koja se održava u Davosu (Švicarska) u okviru Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Konferencija je održana s ciljem pokretanja Davoške alijanse (Davos Alliance), a tijekom konferencije usvojeni su Memorandum i Osnivački akt, kao temeljni dokumenti koji će definirati buduće djelovanje ove platforme.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH će predložiti Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH da se Bosna i Hercegovina pridruži ovoj inicijativi i da okončamo interne i zakonima propisane procedure. Ta inicijativa okuplja, izuzev nevladinog sektora, važne aktere gospodarskog života i vladin sektor i zato je važno da se naša zemlja odmah u početku pridruži inicijativi koja je postala dio Svjetskog ekonomskog foruma - izjavila je Gudeljević.

Davoška alijansa ima za cilj da postavi standarde unutar baukulture, koja podrazumijeva najviše standarde gradnje i zaštite arhitektonskog naslijeđa. Održivost, digitalna transformacija, ekološki prihvatljive tehnologije, inkluzivno društvo, zaštita pejzaža, zaštita kulturno-povijesnog naslijeđa i pejzaža bit će u fokusu inicijative koju je pokrenula Švicarska vlada.

Baukultur je inicijativa Švicarske Konfederacije te je komplementarna Inicijativi Europske unije, European Bauhaus, koju će Bosna i Hercegovina slijediti na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krišto i Plenković u Davosu o odnosima i nastavku suradnje BiH i Republike Hrvatske

Ministrica Gudeljević na sastanku ministara obrazovanja i okoliša u Nikoziji

Gudeljević s ministricom kulture i medija Hrvatske razgovarala o suradnji u oblasti kulture

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'