Ekonomija     | 25.01.2023. 19:29 |

Osam Konjičana uz podršku Grada i Udruženja "LiNK" pokreću svoj biznis

FENA Saopćenje, Foto/ Grad Konjic

KONJIC, 25. siječnja (FENA) - Grad Konjic u suradnji s udruženjem "LiNK" Mostar, u protekle dvije godine realizirao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa, a nastavljajući tu praksu u srijedu su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja Tomislav Majić potpisali ugovore s osam Konjičana čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom "Pokreni svoj posao" ocijenjene najboljim.

U okviru aktualnog projekta "LiNK4StartUps" odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate, priopćeno je iz Grada Konjica.

Ćatić je korisnicima poželio uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe s poteškoćama u razvoju.

"Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata, koje provodimo s Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i osiguravanju doprinosa za korisnike u trajanju od šest mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca", kazao je Majić.

Uime korisnika Gradskoj upravi Konjic i udruženju "Link" zahvalio je 25-godišnji Zejd Jazvin koji planira otvoriti autopraonicu i vulkanizersku radnju.

"Ovaj projekt mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu", kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Amela Zerem odlučila je otvoriti cvjećarnicu.

"Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju obitelj time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta izuzetno su značajne i nastojat ćemo, zahvaljujući stečenom znanju, kvalitetno realizirati biznis ideje", kazala je Zerem.

Projekt se provodi u okviru programa "EU4BusinessRecovery - COVID-19 Investment Response", koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ulice Konjica pune domaćih turista

Veliki broj izlagača na sajmu 'Dani poljoprivrede Grada Konjica'

Grad Konjic različitim aktivnostima odao počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine