Svijet     | 07.02.2023. 19:59 |

'Zajedno smo jedno' ovogodišnja tema Sedmice sjećanja na Srebrenicu u UK-u

FENA Saopćenje, Foto/

LONDON, 7. februara (FENA) - Ministar za Evropu u Vladi Velike Britanije Leo Docherty i ministar za zajednice i vjere, baronesa Scott iz Bybrooka, zvanično su predstavili temu događaja "Remembering Srebrenica UK" za 2023. godinu pod motom 'Zajedno smo jedno' u oba doma britanskog Parlamenta u cilju obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Svake godine, organizacija "Sjećanje na Srebrenicu" (Remembering Srebrenica UK) bira temu koja istovremeno odražava aspekt genocida koji se mora obilježavati, ali također govori i zajednicama u Velikoj Britaniji.

Tema će omogućiti stotine komemoracija širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu Ujedinjenog Kraljevstva koja će ove godine trajati od 4. do 11. jula.

Tema za 2023. godinu će biti  'Zajedno smo jedno'. Nastojat će pružiti zajednicama bolje razumijevanje ponašanja i uticaja koji ih okružuju koji mogu izgraditi ili oštetiti kohezivnu zajednicu i opremiti ih vještinama i samopouzdanjem da se suprotstave takvim silama mržnje koje omogućavaju da netolerancija napreduje ako se ne obuzda.

- Ponosni smo što je naša zemlja najveći pokretač memorijalnih aktivnosti u vezi sa genocidom u Srebrenici u svijetu. Nadamo se da će ovogodišnja tema pomoći osnažiti zajednice da se aktivno bore protiv stereotipa, prokazivanja, govora mržnje i dehumanizirajućeg jezika i da se tome suprotstave okupljajući se kao jedna zajednica protiv mržnje i podjela i radeći na stvaranju društva koje karakterizira prihvaćanje naše zajedničke ljudskosti - rekao je predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica UK Waqar Azmi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Inflacija u Velikoj Britaniji usporila do cilja centralne banke od dva posto

Britanski laburisti obećali priznati palestinsku državu kao dio mirovnog procesa

Anketa - Samo četvrtina Britanaca vjeruje da bi njihova zemlja trebala ostati van EU

Promo

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost

Telemach fondacija priprema uzbudljivu studijsku posjetu za najaktivnije učesnike Job Lab programa