Bosna i Hercegovina     | 18.02.2023. 13:39 |

Obilježana uspješna prva godina programa regionalnih grantova Telemach fondacije (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Završnom konferencijom danas je u Sarajevu obilježana uspješna prva godina programa regionalnih grantova Telemach fondacije. Već je otvoren drugi Javni poziv za program regionalnih grantova 2023.godine u oblasti obrazovajna i zaštite životne sredine.

Program regionalnih grantova je platforma koja pruža priliku udruženjima građana koja djeluju u malim zajednicama da ostvare održive rezultate poboljšavajući kvalitetu života lokalnog stanovništva u oblasti obrazovajna i zaštite životne sredine uz promociju zdravih stilova života i razvoj turizma.

Predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije Hajdi Mostić je navela da je Telemach fondacija umjesto ad hoc grantova, postavila platformu sa stručnim žirijem kojeg čine aktivisti i uspješni profresionalci društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Žiri je odabrao 12 udruženja, koja su imala uspješno realizirane projekte.

- Ponosni smo na ono što su napravili. Ponosni smo što smo udružili snage i što smo ovu godinu zajedno sa njima najavili otvaranje javnog poziva za novi krug grantova koje ćemo omogućiti ove godine - kazala je Mostić.

Izvršna direktorica Fondacije Mozaik Vesna Bajsanski-Agić je izrazila nadu da će i u narednoj godini imati dobre projekte u malim zajednicama širom BiH, te pokazati da u malim zajednicama postoje ljudi koji žele da rade dobre stvari, ali im treba samo malo vjetra u leđa.

- Isto tako, drago mi je što sam dio ove regionalne priče, jer smo svjesni u kakvim trenucima živimo i da je humanitarni aspekt filantropije jako važan. Vidjeli smo koliko su Bosanci i Hercegovci dali novca Pomozi.ba za nastradale u Turskoj i Siriji - istakla je. 

Fondacija Telemach je članica filantropskog foruma u BiH koja, kako je kazala, stvarno treba da filantropiju u cijeloj BiH podigne na veći nivo i da "svako od nas uradi zaista nešto dobro za svoju zajednicu". Pozvala je fondacije i organizacije iz malih zajednica širom BiH da pošalju svoje najbolje ideje.

Direktorica Telemach fondacije Maja Tursunović je pozvala udruženja, fondacije koji su registrovani u BiH, da predlože svoje ideje u području obrazovanja i zaštite životne sredine.

- Cilj je da nastavimo graditi našu zajednicu. Udruženja koja u malim zajednicama u BiH doprinose svojim velikim projektima udružujući veliki broj volontera i stvarajući benefite u kojima uživaju svi građani, djeca, mladi, oni kojima se kroz ove projekte rješavaju problemi - istakla je Tursunović.

Poziv je otvoren za realizaciju projekata u manjim zajednicama za oblast obrazovanja i zaštite životne sredine.

Na javni poziv koji je objavljen u martu 2022. godine, se ukupno prijavilo 55 udruženja. Stručna komisija je na bazi posebnih kriterija, donijela odluku o finansiranju 12 projekata koji su postigli izvrsne rezultate u oblastima obrazovanja i zaštite životne sredine s promocijom turizma i zdravih stilova života.

Dobitnici grant sredstava su, pored ostalih, Udruženje "Eho" iz Bileće i biciklistički klub iz Zavidovića.

Bileća nije 30 godina imala muzičku školu, ali je zahvaljujući grantu, taj problem riješen. U septembru ove godine, ponovno će biti otvorena ta škola.

Članovi biciklističkog kluba iz Zavidovića su, zahvaljujući grant sredstvima, mapirali i očistili biciklističku stazu dugu 21 kilometar, obljiežili su je te organizirali promotivnu vožnju za 40 biciklista širom BiH. Benefit projekta je i to što su ušli u kalendar biciklističkih utrka u okviru Biciklističkog saveza BiH.

Više informacija o drugom javnom pozivu Fondacije temach, mogu se dobiti na web stranici Telemacha.

Preuzmite VIDEO

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Telemach fondaciji uručeno priznanje za doprinos razvoju urbane kulture

Telemach podržao edukaciju štićenika JU Dom porodica Zenica za zaštitu djece na internetu

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli