Ekonomija     | 09.03.2023. 16:34 |

Trodnevna radionica za uposlenike RMU Banovići o energetskoj tranziciji (VIDEO)

FENA Hana Imamović, Foto: Mirza Efendić

BANOVIĆI, 9. marta (FENA) - Uposlenici rudnika mrkog uglja Banovići učestvovali su na edukaciji na kojoj će se prikazati izazovi energetske tranzicije te prilike koje ona donosi kroz dekarbonizaciju sektora proizvodnje toplote i električne energije.

Edukacija je upriličena u okviru projekta "Inkluzivna dekarbonizacija" (IDA) koji finansira Vlada Japana, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Cilj trodnevne edukacije bila je prezentacija mogućnosti za dodatnu kvalifikaciju u oblasti sve prisutnijih sistema za proizvodnju obnovljive energije i upoznavanje uposlenika sa osnovnim principima rada, izgradnje i održavanja sistema kao što su fotonaponske elektrane, solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode, kotlovi na biomasu te toplotne pumpe.

S obzirom da se ulazi u fazu energetsku tranziciju i dekarbonizaciju sektora toplotne i električne energije, Albin Toljević iz UNDP-ja u Bosni i Hercegovini napomenuo je da projekat IDA ima za cilj da uposlenicima iz ovog sektora prikaže mogućnosti i prilike u obnovljivim izvorima energije.

- Učesnicima edukacije prezentirani su konkretni praktični primjeri iz oblasti izgradnje i implementacije projekata fotonaponskih elektrana i solarnih kolektora za proizvodnju toplotne energije i kotlova na biomasu te toplotnih pumpi - pojasnio je Toljević.

Na edukaciju u kojoj je učestvovalo oko 50 uposlenika RMU Banovići bili su predstavnici loklanih stručnjaka iz ove oblasti te predstavnike kompanija koje se bave prodajom opreme i izgradnjom postrojenja na terenu.

Kako je kazao Meho Kulovac iz kompanije nLogic Advisory koja je angažirana na realizaciji projekata "Provedna tranzicija" namjera je bila pokazati uposlenicima RMU Banovići mogućosti korištenja obnovljivih izvora energije baziranih na zelenoj energiji u domaćinstvima i preduzećima.

Razgovarano je o principima rada solarnih fotonaponskih elektrana koja je jedna od najauktuelnijih te solarnim kolektorima za pripremu potrošne tople vode i podršku grijanja kao i korištenju kotlova na biomasu i toplotnim pumpama.

Kulovac kaže da je ova tema veoma aktuelna posebno imajući u vidu energetsku nesigurnost koja je obilježila 2022. godinu, a prilika je to da se ljudi upoznaju o prednostima i pozitivnim stranama obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Sindikata zaposlenika RMU Banovići Mirnes Mujkić kazao je da su uposlenici postali svjesni energetske tranzicije koja se događa u Bosni i Hercegovini i da smo svi dio nje.

Ističe da su se uposlenici tokom tri dana radionice mogli upoznati s činjenicom da će energetska tranzicija biti dugoročniji proces gdje će svi uposlenici moći raditi druge poslove kada se više ne budu bavili iskopavanjem uglja i na taj način osigurati egzistenciju.

Visoka ovisnost o fosilnim gorivima glavni je razlog zagađenja zraka i emisija gasova s efektom staklene bašte u BiH, koje su u odnosu na njen bruto domaći proizvod (BDP) skoro pet puta veće nego u EU. 

U svojim revidiranim Utvrđenim doprinosima (NDC), BiH se obavezala da će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. godine i gotovo za 66 posto do 2050. godine u poređenju s nivoima iz 1990. godine.

Projekat IDA kroz planirane aktivnosti i uključenost svih aktera društva planira pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju njenog nacionalnog klimatskog obećanja da radi na cilju 2050. ugljične neutralnosti (preuzeto potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan i usvajanjem NDC-a) kao i da uspostavi stratešku osnovu za pravednu tranziciju ka nisko-karbonskoj ekonomiji, smanjenjem njene visoke ovisnosti o fosilnim gorivima putem mehanizma za pravednu tranziciju, s fokusom na to da niko ne bude izostavljen.

Preuzmite VIDEO

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Panel diskusija o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru i u malim i srednjim poduzećima

Finalna konferencija projekta 'Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini'

Nove aktivnosti energetske efikasnosti u javnim zgradama u FBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu