Bosna i Hercegovina     | 20.03.2023. 15:28 |

Bh. povorka ponosa - Događaje u Banja Luci treba okvalifikovati kao zločin iz mržnje

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa istaknuli su danas u Sarajevu kako neće dopustiti da napad na aktiviste i prijatelje LGBTIQ zajednice u Banja Luci 18. marta prođe nekažnjeno. 

Na press konferenciji ovog odbora rečeno je da će podnijeti i krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića, zbog "huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima".

Kako je obrazloženo, u Banja Luci nije trebala biti održana Parada ponosa nego gledanje filma "Pride". Zbog nemogućnosti osiguranja događaj je otkazan, a kako je većina učesnika već stigla u Banja Luku u prostorijama Transparency Internationala trebao je biti održan neformalni sastanak.

- Trebali smo se sastati u prostorijama Transparency Internationala (TI). To je bila tajna lokacija, nije bilo javno okupljanje. To je bukvalno trebao biti neformalni susret članova i članica našeg odbora. Policija je znala za adresu i ona je izvela članove odbora iz privatnog prostora na mali plato ispred zgrade i saopštila im da nisu sigurni ni tu, niti u svojim smještajima i da se vrate odakle su došli. Rekli su nam da se vratimo u Sarajevo - kazao je član Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa Mirza Halilčević.

Istaknuto je da članovi/ce Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva, niti Federacije Bosne i Hercegovine, članovi dolaze iz svih dijelova BiH, što uključuje i građane Banjaluke i drugih gradova entiteta Republika Srpska.

Kako je istaknuto ovom prilikom je policija kazala da ne može garantovanti sigurnost nikome, ni članovima Organizacionog odbora koji su iz Banja Luke.

Krivični postupak je pokrenut i trenutno ima kvalifikaciju 'nasilnog čina', no članovi odbora će insistirati na kvalifikaciji zločin iz mržnje.

Članica Organizacionog odbora Dina Bajraktarević iz Tuzle istakla je da su policija i političari poslali poruku da huligani imaju pravo da napadaju i straše određene grupe.

Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, podsjetila je da je organizovani napad na ovu grupu krenuo još od 8. marta kada im je na maršu oduzeta zastava duginih boja. Od tada, kaže, putem društvenih mreža primaju na stotine prijetnji, a što je dokumentovano i prijavljeno policiji.

Ona je istakla da Tužilaštvo i policija u Banja Luci imaju imena i prezimena osoba koje su prijetile da će ih zapaliti i ubiti.

- Uložit ćemo drugostepenu žalbu na Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojom se zabranjuje događaj. Pokrenut ćemo i zahtijevati interni postupak unutar policije, kako bi se odgovorna policijska lica sankcionisala, jer postoji više od 15 svjedoka ispred Transparency Internationala koji mogu svjedočiti da je policijski službenik izjavio da on nas ne može zaštititi i koji nas je istjerao iz sigurnog objekta i isporučio nasilnicima. Uključit ćemo i institucije Ombudsmana za ljudska prava. Pokrenut ćemo i krivične prijave protiv predsjednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića zbog huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima - najavila je Huremović.

Ona je istakla da je riječ o zločinu iz mržnje te da tako treba i biti kvalifikovan, a uputila je i zahvalu pravnom timu koji je pružio nesebičnu pomoć aktivistima.

Jedan od članova pravnog tima Aleksandar Jokić smatra da zakon prekršen na više nivoa.

On je u ime pravnog tima rekao da će dati sve od sebe da se ova djela kvalifkuju kao djela iz mržnje jer to i jesu, a ne "samo" kao nasilničko ponašanje.

- Još jednom potctavam da su ovo djela učinjena iz mržnje i ne smijemo dozvoliti da to padne u drugi plan. Počinjeno je nekoliko djela: nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari jer su prostorije Transparency Internationala i DKC Incela oštećene, izazivanje nereda te javno izazivanje i podsticanje nasilja - kazao je Jokić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poruka učesnika Bh. povorke ponosa: Legalizirati istospolne zajednica u BiH

Podrška javnih ličnosti Bh. povorci ponosa

BH povorka ponosa savezništvo prema LGBTIQ zajednici ali i ostalima čija su prava ugrožena

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana