Sport     | 23.03.2023. 11:40 |

Biciklijada Ćiro: U nedelju otvaranje cikloturističke sezone

FENA Saopćenje, Foto/ HercegovinaBike

MOSTAR, 23. ožujka (FENA) - Biciklijada Ćirinom prugom održat će se u nedjelju, 26. ožujka, a u prvoj promotivnoj biciklijadi u 2023. godini sa startom u Mostaru biciklisti će posjetiti i upoznati turističke i prirodne ljepote, kao i povijest Mostara, Blagaja, Žitomislića, vozeći se ruralnim mjestima uz rijeku Neretvu sve do Počitelja kao finalne destinacije.

Kako se navodi u najavi, pratit će ih i lokalni cikloturistički vodiči koji će iz prve ruke prezentirati ponudu i ljepote Hercegovine svojim gostima.

Interes za sudjelovanje u događaju je veliki, biciklijada je međunarodnog karaktera, a najavili su se gosti iz više zemalja regije, prvenstveno Hrvatske i Crne Gore, priopćili su organizatori. 

Ovo je prvi u nizu događaja koji promoviraju turističke potencijale Hercegovine, a organizatori planiraju šest Ćiro biciklijada u sklopu promocije južnog dijela Hercegovine, kao i 'Franciskana route', događaj na kraju sezone, a sve kroz zajednički interes i cilj, a to je razvoj turizma, promicanje kulturno-povijesne baštine, aktivni turizam, što u konačnici vodi boljem životu i prilikama u Bosni i Hercegovini, ističu organizatori.

"Slijedeći programske ciljeve definirane i statutima naših udruga želimo da ideju urbanog življenja u skladu s prirodom, povezavši sport i rekreaciju s prirodnim ljepotama, promoviramo Hercegovinu kao vodeću cikloturističku destinaciju", kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Podsjeća da cikloturizam doprinosi povećanju potrošnje u destinacijama u kojim se ulaže u ovaj vid turizma te utječe na povećanje broja biciklista na lokalnoj razini. 

Ćiro i Franciskana projekti promiču više oblika turizma: vjerski, outdoor, gastronomski, vinske ceste, povijesni, kao i svaki drugi oblik turizma.

Zorić kaže da se s tim projektom krenulo već u 2015. godini te da nakon 8 godina, Ćiro zauzima ozbiljno mjesto u turizmu, odnosno u aktivnom obliku turizma u Hercegovini.

"Sve je veći interes cikloturista iz cijelog svijeta, a ove godine ne izostaje ni podrška lokalnih vlasti, ponajprije gradova i općina kroz koje prolazi Ćiro biciklistička staza, a zatim i sponzora koji vide značaj i podržavaju aktivnosti koji promiču Hercegovinu u najboljem svijetlu i obećavaju bolje sutra za život lokalnog stanovništva", dodaje on. 

Uporedo s Ćiro biciklijadom, u nedelju će u rad biti pušten i Next Bike sustav javnih bicikala u Gradu Mostaru, a na startu biciklijade bit će i gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić koji će pozdraviti sve bicikliste i goste koji su došli u Grad da bicikliraju Ćirinom prugom i upoznaju Hercegovinu iz prve ruke.

Također, na događaju će sudjelovati i Ivica Sivrić, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu - REDAH, koja je zaslužna za brojne projektne aktivnosti koje promiču cikloturizam u Hercegovini, te u konačnici Hercegovinu kao izvrsnu turističku destinaciju.

Organizatori su na kraju pozvali sve zainteresirane na sudjelovanje u ovom događaju koji, kako kažu, promiče vrijednosti Hercegovine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Na biciklijadi na Vrelu Bosne učestvovalo više od 250 učenika

Više hiljada učesnika na 11. Tuzlanskoj biciklijadi

Stotinu mališana na biciklijadi ulicama Tomislavgrada

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli