Bosna i Hercegovina     | 20.04.2023. 11:38 |

Herceg: Uskoro uvodimo psihologe u škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

FENA Foto: FENA

MOSTAR, 20. travnja (FENA) - Potaknut istupom mostarskih gimnazijalaca, učenika Gimnazije fra Grge Martića, koji su, u sklopu Projekta Civitas, pozvali na zakonsko rješenje pitanja uvođenja psihologa u srednje škole na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije, predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg iskazuje javnu potporu tomu poticaju, pozdravljajući aktivno uključivanje mladih u sve društvene tijekove u zajednici.

Herceg je u izjavi za Fenu podsjetio na činjenicu da je Vlada HNŽ-a, na samomu izmaku prošle godine, na svojoj 193. sjednici, usvojila Zaključak kojim je resorno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa zaduženo pokrenuti aktivnosti na angažiranju psihologa u školama.

-U stalnoj sam komunikaciji s resornim ministrom i ova je tema blizu provedbe odnosno očekujem skorašnje rješenje svih nužnih pretpostavki za raspisivanje javnih natječaja za zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih gradova i općina HNŽ-a. Potrebna sredstva za financiranje troškova bruto plaća i naknada osigurali smo u Proračunu za tekuću godinu, kazao je Herceg, čvrsto se zauzimajući za realizaciju ovoga projekta, svjestan, kako ističe, stvarne potrebe uključivanja ove struke u rad naših škola.

Sagledavajući, kaže, užurbani ritam i sve izazove suvremenoga doba kojima smo izloženi, a koje na poseban način pogađaju i opterećuju mlade ljude, skrb za očuvanje mentalnoga zdravlja nije opcija nego nužnost i odgovornost za osiguranje stručne i odgovarajuće pomoći našoj djeci po ovomu pitanju leži na svima nama.

-Duboko svjesni toga, a želeći ići ukorak sa standardima visoko razvijenih europskih zemalja, mi u Vladi HNŽ-a prepoznali smo važnost ove teme i, evo, već nekoliko mjeseci radimo na njezinoj realizaciji, dodao je Herceg.

Poručujući kako se cijelo društvo mora uključiti u svojevrsno sazrijevanje i destigmatiziranje osoba koji su u potrebi za stručnom pomoći od strane psihologa, dodao je kako su pojave društvenih osuda nažalost još uvijek jako prisutne.

-Zbog toga i jest važno djeci i mladima omogućiti susret i razgovor sa stručnjakom u sredini koju poznaju i u kojoj se osjećaju sigurno, a škola svakako treba biti takvo mjesto, zaključuje čelni čovjek Vlade HNŽ-a.

Inače, Vlada HNŽ-a nastavlja sva pitanja s područja prosvjete stavljati u sami vrh svojih prioriteta, uporno podižući i radni i životni standard prosvjetnih djelatnika na cjelokupnomu prostoru HNŽ-a. Tako su, kazuje nam Herceg, u pripremi i novi kolektivni ugovori koji će našim prosvjetarima osigurati neke dodatne pogodnosti i još bolje radne uvjete, ali i zaslužene financijske naknade za njihov rad.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Premijer Herceg s turističkim novinarima iz Hrvatske

Premijer HNŽ-a čestitao Svjetski dan učitelja

Herceg i paroh Kojić o završetku obnove saborne crkve u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo