Bosna i Hercegovina     | 26.05.2023. 21:39 |

Proglašeni dobitnici 'Večernjakovog pečata' u brojnim kategorijama

FENA Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 26. svibnja (FENA) - Na 22. Večernjakovom pečatu koji se održava pod motom „Pečat za mir“ dodijeljene su nagrade u brojnim kategorijama. Skulptura u obliku maslinove grančice našla se u rukama humanitaraca, gospodarstvenika, sportaša, diplomata... po izboru ocjenjivačkog suda.

Na tradicionalnom događaju koji je večeras emitiran na BHT-u,HRT-u i RTV HB, za uspjeh je Pečat dobio Frano Oreč, inženjer rudarstva, predsjednik Udruge “Zvuci s kamena” iz Posušja, neumorni čuvar hercegovačkog kamena i kamene baštine, autor znanstvenih radova. Za pothvat Pečat je dobila Merima Čelik, mlada policajka koja je jedna od rijetkih nogometnih sutkinja sa značkom Svjetske nogometne federacije. Pečata za humanost posthumno je dobila Elmira Sefo, humanitarka, žrtva potresa u Stocu. U spomen Elmiri obitelj je osnovala dobrotvornu fondaciju, a nagradu je preuzela njena sestra Selma.

Večernjakov pečat za religiju dobio je otac Orel Zakaljuk, ukrajinski svećenik iz Prnjavora, paroh, čuvar ukrajinske zajednice od 4000 vjernika koji su u BiH već 130 godina. Posebno priznanje u religiji je dobio i efendija Damir Peštalić, glavni srebrenički imam koji daje veliki doprinos u normalizaciji međunacionalnih odnosa u Srebrenici.

Za znanost i medicinu Večernjakov pečat dobio je Nikica Gabrić, osnivač i direktor tvrtke koja posluje u Hrvatskoj i BiH, prvi i zasad jedini oftalmolog koji je radio na novom laseru u Europi, ali i SAD-u, Južnoj Americi te Africi. U toj kategoriji posebno priznanje za izvrsna zdravstvena dostignuća dobio je dr. Tomislav Mihaljević, podrijetlom s Kupresa, a koji se javio iz Clevelanda. On je šef najveće svjetske klinike sa sjedištem u SAD-u, s 80 tisuća zaposlenih i 3,5 milijuna pacijenata. Večernjakov pečat za životno djelo, nakon Zlate Bartl i kardinala Vinka Puljića, primio je Josip Muselimović, kojem su Hrvatska Srbija i Slovenija dodijelile najveće odvjetničko priznanje.

Večernjakov pečat za kulturu dobili su Amir, Aida, Amar i Aman Bukvić. Glumac i dramatičar Amir Bukvić napisao je tekst za potresnu predstavu koja je dobila i ekranizaciju. Redateljica, njegova nagrađivana kći Aida, odlučila ga pretvoriti u film. Glavnu ulogu igra Amirov sin i Aidin brat Amar, a filmsku rolu upisao i njegov sin Aman. Film priča o dječaku koji je preživio Srebrenicu i djevojčici koja je prošla ratne strahote Vukovara. Umjetnik godine je Goran Bogdan koji je s filmom „Daleko“ postao planetarno popularan.

Mladen Milanović Kaja je gospodarstvenik godine u izboru Večernjakovog ocjenjivačkog suda. Biznismen, bankar i dobrotvor, zapošljava više od 2500 radnika, ulaže u građevinu, cestogradnju, naftni biznis. Sportaš Godine je Nemanja Bilbija, Plemić iz Banja Luke, najbolji golgeter Premijer lige. Sa Zrinjskim ostvario veliki uspjeh i oborio rekorde, a klub učinio natrofejnijim u BiH s čak osam titula.

Političari godine su Ćamil Duraković i Davor Pranjić, dopredsjednici Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda koji se bore za povratak svojih naroda na prijeratna ognjišta.

Upravo se očekuje dodjela glavne nagrade „Večernjakovog pečata“, odnosno proglašenje osoba godine u BiH za 2022. godinu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Dobitnici 'Večernjakovog pečata' za osobe godine Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler

Večeras finale Večernjakova pečata: Program iz studija u Sarajevu, Zagrebu i Kijevu

Zovko dobila posebno priznanje 'Naše gore list' Večernjakovog pečata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu