Regija     | 26.05.2023. 19:51 |

SAD i EU oštro osuđuju incidente na sjeveru Kosova

FENA Internet, Foto/ Twitter

PRIŠTINA, 26. svibnja (FENA) - Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u petak kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na sjeveru i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Europska unija.

 

 

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u općinske zgrade na sjeveru silom.

"Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normaliziraju odnosi Srbije i Kosova i imat će posljedice po bilateralne odnose SAD-a s Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovirati konflikt", naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Twitteru, gdje je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU“, naveo je Blinken na Twitteru.

Sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina, osudila je najoštrije i Europska unija.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da poduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i sigurnosti na terenu treba da bude prioritet", kaže se u  priopćenju.

Također je navedeno da EU dosljedno ističe, da nedavni izvanredni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za općine u kojima su održani.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Neće biti 'prečaca' za ulazak Zapadnog Balkana u EU

Gaši: Cilj suradnje Prištine i Srebrenice još jedna rezolucija UN protiv Srbije

Članice EU dogovorile četrnaesti paket sankcija Rusiji

Promo

Otvorena nova poslovnica Addiko Bank Sarajevo u centralnom dijelu grada

M:tel: Bez prekida u komunikaciji i za vrijeme kolapsa elektroenergetskog sustava

Konferencija Connecto 2024. u Intera Tehnološkom parku u Mostaru