Bosna i Hercegovina     | 02.06.2023. 15:42 |

Deseto jubilarno takmičenje 'Kineski most' održano na Palama

FENA Saopćenje, Foto/ kineski most

ISTOČNO SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Sedam studenata kineskog jezika sa univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, gdje postoje jedine dvije katedre za sinologiju u Bosni i Hercegovini, učestvovalo je na takmičenju iz znanja kineskog jezika i kulture “Kineski most” koje je održano u Centru za kulturu na Palama.

Pobjednica jubilarnog desetog takmičenja po odluci petoročlanog žirija je studentica Sanja Stajić. Drugu nagradu osvojila je Ana Simić, a trećeplasirana je Milica Bukara. Dobitnik nagrade za najbolji talent je Aleksandar Savić.

Ambasada Narodne Republike Kine u BiH sve ove godine podržava tu kulturnu manifestaciju, te se na takmičenju obratio savjetnik u ambasadi Miao Dake koji je rekao kako civilizacijski dijalog treba zamijeniti civilizacijski jaz.

Dodao je kako u današnjem svijetu postoje različite zemlje, regije i narodi koji razvijaju svoje specifične puteve ka modernizaciji, a da se Kina zalaže da sve civilizacije u svijetu uzajamno sarađuju u duhu tolerancije.

- Tolerantna civilizacija treba zamijeniti civilizaciju koja se doima superiornom - poručio je savjetnik Dake.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je program koji se izvodi na kineskom jeziku strateški važan za Univerzitet.

- Osjećamo ljubav koju kineski narod ima prema srpskom narodu. Strateški interes Univerziteta je saradnja sa kineskim univerzitetima - istakao je Kulić.

Vladan Bartula, prodekan Filozoskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je odličnu komunikaciju Univerziteta na međunarodnom nivou, napominjući da je 170 studenata Univerziteta imalo priliku da posjete Kinu, za šta je posebno uz posebnu zahvalnost Ambasadi NR Kine.

- Kineski most je kruna naše međunarodne saradnje - poručio je Bartula.

Takmičenje kineski most sastoji se od tri dijela - odgovori na pitanja iz kineske kulture, drugi dio je govorničke sposobnosti, a treći dio je predstavljanje talenata

Filozofski fakultet Pale, u saradnji sa Ambasadom NR Kine u BiH, svake godine organizuje međunarodno takmičenja iz kineskog jezika „Kineski most”. Tom preliminarnom takmičenju, koje se po deseti put održava u Kulturnom centru Pale, prisustvuju i kolege iz Banje Luke, Sarajeva, Doboja i Mostara.

Takmičenju svake godine prisustvuju i predstavnici kineskih kompanija koje posluju u BiH i kineske novinske agencije Xinhua, kao i predstavnici Filozofskog fakulteta i drugih važnih obrazovnih institucija BiH.

Na takmičenju  učestvuju studenti svih godina Studijskog programa za kineski i engleski jezik i književnosti. Posebnost tog takmičenja je što se učesnici ne takmiče samo u svojim govornim sposobnostima, nego i u znanju o Kini, kineskoj kulturi, umjetnosti i tradiciji.

Osim toga, studenti imaju priliku da predstave svoje talente kroz poseban umjetnički program, koji predstavlja drugi dio takmičenja, i tako dočara različite aspekte kineske kulture (ples, recitaciju, pjesmu, drevnu kinesku vještinu tai či, kaligrafiju, kineske muzičke instrumente). Pobjednik takmičenja ima priliku da ode u NR Kinu i prisustvuje međunarodnom takmičenju “Kineski most”,  sa preko stotinu takmičara iz cijelog svijeta, te predstave BiH i svoje znanje i talente iz kineskog jezika i kulture.

Dosadašnji pobjednici su se vraćali sa Konfucijevom stipendijom (studijski boravak u Kini) i sjajnim plasmanima, iskustvima i poznanstvima. Drugoplasirani takmičari odlaze kao posmatrači takmičenja na putovanje od 20 dana, koje pruža sjajnu priliku da se upozna Kina, kineska kultura i usavrši jezik.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

U Sarajevu počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'