Kultura     | 05.06.2023. 15:54 |

Svečano otvoren nacionalni spomenik BiH 'Kraljev grob'

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Povodom 560. godišnjice smrti kralja Stjepana Tomaševića, u organizaciji JU Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca danas je svečano otvoren uređeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, "Kraljev grob u Zastinju" kod Jajca.

Kako je Feni kazao direktor Agencije Anto Brtan, pojekat su sufinancirali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, općina Jajce, Ministarstvo znanosti, obrazovanja, mladih, kulture i sporta KSB/SBK i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 120.000 KM.

Spomenik su svečano otvorili ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bojan Domić i načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Kraljev grob je, po narodnoj vjeri, čudotvoran jer narod, i katolički i muslimanski, oko Jajca vjeruje da će pomoći u nekim bolestima ako se nadgrobni kamen tri puta obiđe...

U podrumu Franjevačkog samostana Sv. Luke u Jajcu, u kraljevoj sobi, čuva se sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (vladao od 1461. do 1463.). Riječ je o skeletu koji je 1888. godine iskopao Ćiro Truhelka i koji se od tada čuva u ovom samostanu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas svečano otvaranje nacionalnog spomenika 'Kraljev grob' u Jajcu

Završetak uređenja spomenika Kraljev grob na 560. godišnjicu smrti Stjepana Tomaševića

Promo

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima

Kompanija m:tel nastavlja ulagati u obrazovanje, donirali sredstva za adaptaciju učionice na PMF-u