Regija     | 05.06.2023. 17:25 |

Sinod Makedonske pravoslavne crkve odlikovao patrijarha Porfirija

FENA Agencije, Foto/ Beta

SKOPLJE, 5. lipnja (FENA) - Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svete Sofije u Ohridu u ponedjeljak je spojena Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (POA) s Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom (MPC-OA), a patrijarh Porfirije odlikovan je s Ordenom Svetog Klimenta Ohridskog za iskazanu ljubav prema MPC-OA.

 

Sveta arhijerejska liturgija održana je povodom godišnjice predstavljanja akta Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha srpskog Porfirija arhiepiskopu ohridsko-makedonskom gospodinu Stefanu, kojim je SPC odobrio i dao blagoslov za autokefalnost MPC, čime je okončan spor između dvije crkve koji je trajao 55 godina.

Liturgiju su služili poglavari MPC Stefan i SPC Porfirije u pratnji nekoliko episkopa obje crkve.

Mitropolit debarsko-kičevski Timotej u kratkoj izjavi medijima,rekao je da bi pitanje pripajanje POA s MPC-OA trebalo da bude na sastanku Sinoda 20. lipnja.

Izražavajući zahvalnost za odlikovanje, patrijarh Porfirije je poslije liturgije rekao da je ispunjen radošću što je danas u Ohridu, u prelijepom hramu Svete Sofije, uz napomenu da je u ovom hramu prije 100 godina služio srpski patrijarh, prenosi Beta.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Patrijarh Porfirije posvetio u Smiljanu crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu