Bosna i Hercegovina     | 07.06.2023. 08:20 |

Izmjene brojnih zakonskih rješenja danas pred državnim poslanicima

FENA Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će se naći brojne tačke dnevnog reda koje se tiču izmjena nekoliko zakonskih rješenja.

Jedan od zakona tiče se ukidanja poreza na dodatnu vrijednost na doniranu hranu koji je predložilo 15 državnih poslanika uz prijedlog da se izmjene Zakona o PDV razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, Zakona o službi u Oružanim snagama BiH te Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, ali i Prijedlog zakona o moru.

Donošenje Zakona o moru predložili su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su u obrazloženju naveli da Bosna i Hercegovina kao pomorska suverena država treba imati propise kojima se uređuje morski prostor i pomorski prostor i pravni režim u njima.

- Međutim, BiH još uvijek nije povukla crte od kojih se računa širina teritorijalnoga mora, što je nužno uraditi kako bi se načinila razlika između dva različita pravna režima: unutrašnjih morskih voda i teritorijalnoga mora, oba nad kojima obalna država vrši suverenitet i koji ulaze u obim njezina državnoga područja - naveli su.

Među predloženim tačkama dnevnog reda su i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predlaže poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, a tiču se onemogućavanja otkupa zatvorskih kazni izrečenih za ratne zločine.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o državljanstvu, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prethodne dvije godine te Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Nastavak sjednice Doma naroda PSBiH 27. juna, na dnevnom redu Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Smajić: Proces evropskih integracija ključan kohezioni faktor i pokretač pozitivnih procesa

Promo

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost

Telemach fondacija priprema uzbudljivu studijsku posjetu za najaktivnije učesnike Job Lab programa