Bosna i Hercegovina     | 07.06.2023. 08:20 |

Izmjene brojnih zakonskih rješenja danas pred državnim poslanicima

FENA Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će se naći brojne tačke dnevnog reda koje se tiču izmjena nekoliko zakonskih rješenja.

Jedan od zakona tiče se ukidanja poreza na dodatnu vrijednost na doniranu hranu koji je predložilo 15 državnih poslanika uz prijedlog da se izmjene Zakona o PDV razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, Zakona o službi u Oružanim snagama BiH te Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, ali i Prijedlog zakona o moru.

Donošenje Zakona o moru predložili su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su u obrazloženju naveli da Bosna i Hercegovina kao pomorska suverena država treba imati propise kojima se uređuje morski prostor i pomorski prostor i pravni režim u njima.

- Međutim, BiH još uvijek nije povukla crte od kojih se računa širina teritorijalnoga mora, što je nužno uraditi kako bi se načinila razlika između dva različita pravna režima: unutrašnjih morskih voda i teritorijalnoga mora, oba nad kojima obalna država vrši suverenitet i koji ulaze u obim njezina državnoga područja - naveli su.

Među predloženim tačkama dnevnog reda su i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predlaže poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, a tiču se onemogućavanja otkupa zatvorskih kazni izrečenih za ratne zločine.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o državljanstvu, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prethodne dvije godine te Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH: Teniskom savezu 10 000 maraka

Danas u Mostaru sjednica Vlade Federacije BiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u posjeti TROM-u Doboj

Promo

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima

Kompanija m:tel nastavlja ulagati u obrazovanje, donirali sredstva za adaptaciju učionice na PMF-u