Ekonomija     | 07.06.2023. 10:59 |

CBBiH ne utječe na izbor valuta koje se zamjenjuju u komercijalnim bankama i mjenjačnicama

FENA Saopćenje, Foto/ ilustracija

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Centralna banka Bosne i Hercegovine nije nadležna za mjenjačke poslove sa fizičkim licima i ne utječe na izbor valuta koje se zamjenjuju u komercijalnim bankama i mjenjačnicama.

Kako navode u saopćenju za javnost, posljednjih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije da su komercijalne banke i mjenjačnice u Bosni i Hercegovini obustavile prijem i zamjenu novčanica norveških kruna, a u pojedinim slučajevima i švedskih i danskih kruna, te da je to uzrokovano odlukom Centralne banke Bosne i Hercegovine. 

- Centralna banka Bosne i Hercegovine nije donijela nikakvu odluku ,vezano za obustavljanje prijema navedenih valuta u komercijalnim bankama/mjenjačnicama u Bosni i Hercegovini,  i nije nadležna za mjenjačke poslove sa fizičkim licima u BiH. U skladu sa entitetskim zakonima o deviznom poslovanju mjenjačke poslove mogu obavljati komercijalne banke kao i rezidenti - druga pravna lica i poduzetnici koji imaju zaključen ugovor sa bankom, ovlaštenje nadležnog entitetskog ministarstva finansija i registrovani su za obavljanje mjenjačkih poslova - ističe se. 

Iz CBBiH napominju da komercijalne banke i ovlašteni mjenjači u BiH slobodno donose odluku da li će trgovati nekom stranom valutom, u skladu sa svojom poslovnom politikom i mogućnosti da zamjene tu valutu sa inostranom bankom na deviznom tržištu.

- Prema javno dostupnim informacijama vidljive su značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema valuti EUR, time i prema KM, pri čemu je vrijednost norveške krune značajnije deprecirala prema navedenim valutama odnosno izgubila na vrijednosti. Kako smo upoznati, inostrane komercijalne banke su prestale sa otkupom norveške krune u procesu kupoprodaje efektivnog stranog novca, pa posljedično i komercijalne banke i mjenjačnice u BiH. Finansijske institucije u inostranstvu i BiH mogu obustaviti zamjenu u slučaju pada vrijednosti neke valute radi zaštite od daljeg smanjenja vrijednosti, što može biti i privremenog karaktera dok se situacija sa deviznim kursom te valute ne stabilizuje.

U svakom slučaju, informacije o mogućnosti zamjene ili razlozima eventualnog neobavljanja zamjene norveške krune i bilo koje druge strane valute građani trebaju tražiti direktno od komercijalnih banaka i ovlaštenih mjenjačnica, odnosno tamo gdje se i obavljaju mjenjački poslovi - saopćio je Ured za komunikacije Centralne banke BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dolar vratio dio izgubljene vrijednosti

Dolar oslabio prema najvažnijim valutama

Promo

Savjeti iz Hemofarma - Kratki vodič za zdravlje srca

Dr. Gabor Mate stiže u BiH

Poznati detalji programa trećeg izdanja Cross Border Coworking Conference