Kultura     | 07.06.2023. 11:57 |

Östlund, Norton, Bober, Pawlikowski, Franco i drugi na Ponta Lopud festivalu

FENA Saopćenje, Foto/ SFF

LOPUD/HRVATSKA, 7. juna (FENA) - Nakon što su već najavljeni voditelji masterclassova, Ruben Östlund te Edward Norton koji će na Lopudu održati predavanja i radionice za reditelje i glumce te Urszula Pontikos koja će voditi stručne programe za snimateljice, poznati su i ostali gosti festivala koji se pozicionira kao kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije i održava se od 20. do 24. juna 2023. na otoku Lopudu u Hrvatskoj.

 

Riječ je o istaknutim imenima filmske umjetnosti od kojih se mnogi na Lopud vraćaju po drugi ili čak treći put.

Kao specijalni gost koji će sudjelovati u razgovoru s Rubenom Östlundom, u sklopu masterclassa za reditelje, dolazi i Philippe Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao sve Östlundove filmove uključujući i Zlatnom palmom nagrađen Trougao tuge. 

Brian Swardstrom, agent za talente s tridesetogodišnjim iskustvom i partner u United Talented Agency gdje predstavlja glumce poput Timothéeja Chalameta, Edwarda Nortona, Michaela Douglasa i brojnih drugih te Peter Spears, Oscarom nagrađen producent filma Zemlja nomada, održat će predavanje pod nazivom “Američki model rada agencija za talente i osnove nezavisne produkcije u SAD-u“.

Michel Franco, nagrađivani meksički reditelj, scenarist i producent te prijatelj Ponta Lopud festivala, održat će specijalno predavanje “Novac nije najvažniji element za snimanje filma”, a moderirat će i masterclass za glumce.

U ulozi moderatora, ali masterclassa namijenjenog redateljima, vraća se još jedno poznato lice, poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski, koji je na prvom festivalskom izdanju vodio masterclassove za reditelje, kao i srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavonić, sudionik prvog Ponta Lopud festivala.

Finski reditelj i scenarist Juho Kuosmanen održat će predavanje “Strah redatelja od novog projekta”, a producenti filma Trougao tuge Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i producentica filma Zemlja nomada Mollye Asher održat će predavanje “Nezavisni filmovi i koprodukcije”.

Lili Horvát, renomirana mađarska rediteljica i scenaristica, moderirat će dva masterclassa i to onaj za glumce i za snimateljice, na kojem će se u ulozi suradnice masterclassa naći i dobitnica nagrade BAFTA, britanska snimateljica Nina Kellgren.

Posjetioce očekuju dva filma Rubena Östlunda: Turist i Trougao tuge, zatim Nakon Lucije Michela Franca, Najsretniji dan u životu Ollija Makoja, koji je režirao Juho Kuosmanen i Oslikani veo, drama Johna Currana u kojoj glavnu ulogu ima Edward Norton.

Östlundov Turist duhovit je prikaz muške uloge u savremenom obiteljskom životu, a prati mladu švedsku porodicu čiji se temelji uzdrmaju uslijed neočekivanog incidenta na odmoru u francuskim Alpama, dok je Trougao tuge razuzdana i pronicljiva satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je Rubenu Östlundu donijela Zlatnu palmu, četiri glavne Europske filmske nagrade i nominaciju za tri Oscara.

Michel Franco režirao je i napisao scenarij za film Nakon Lucije, koji prati Roberta i njegovu kćer Alejandru, koji nakon porodične tragedije kreću novi život u glavnom gradu Meksika. Nažalost, niz nesretnih okolnosti dovodi ih do pogubnih posljedica.

Najsretniji dan u životu Ollija Makija film je nadahnut istinitom pričom, a prati finskog boksača koji na samom početku profesionalnog života dobiva priliku sučeliti se s aktualnim svjetskim prvakom u perolakoj kategoriji. Iako doživljava težak poraz, tvrdi da je to najbolji dan u njegovom životu.

Oslikani veo romantična je i psihološki obojena priča o ljubavi, izdaji i milosrđu, a prati dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja. Uz Edwarda Nortona, u glavnoj je ulozi glumica Naomi Watts.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svečano otvoren treći Ponta Lopud festival

Edward Norton i Ula Pontikos na trećem Ponta Lopud festivalu

Serija predavanja i masterclassova na trećem Ponta Lopud festivalu od 20. do 24. juna

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'