Kultura     | 09.06.2023. 16:14 |

  FMON organizira razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad

FENA Saopćenje, Foto/ arhiv

 MOSTAR, 9. lipnja (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti organizira u ponedjeljak, 12. lipnja, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad, u sklopu čega će biti predstavljene dvije knjige: "Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak" te "Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija".

 

U program, koji je najavljen za 19 sati, sudjelovat će: prof.dr.sc. Husnija Kamberović, prof.dr.sc. Dijana Pinjuh, doc.dr.sc. Anđelko Vlašić i dr.sc. Fazileta Hafizović te Goran Karanović, moderator i Leo Landika, pijanist. 

Knjiga "Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak"!, autora Dijane Pinjuh i Anđelka Vlašića, obrađuju putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija (1611. – 1685. ili kasnije), koji je 1664. godine posjetio Hercegovački sandžak i u svojem Putopisu ostavio brojna svjedočanstva o Hercegovini u drugoj polovici 17. stoljeća.

Knjiga se temelji na dosad neobrađenim informacijama koje se nalaze u rukopisu za koji se smatra da je autograf, odnosno izvorni rukopis Evlijina Putopisa.

"Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija", autora Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte Marie, francuskog konzula u Mostaru u razdoblju od 1870. do 1873. godine, jeste vrijedna i istraživački utemeljena publikacija koje je, nakon gotovo 150 godina od pariškog, dobila i svoje bosanskohercegovačko izdanje, i to u prijevodu, ali i u izvornom obliku (reprint originalnog izdanja).

Ova Sainte-Mariejeva studija jedno je od prvih znanstvenih djela o (Bosni i) Hercegovini, utemeljeno na onovremenim principima i metodologiji zapadne provijencije - navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Predsjedateljica Krišto u Ateni razgovarala s premijerom Hrvatske Plenkovićem

JU BKC KS - Program 'Metropolis' otvara Damir Karakaš

Pričljivi roditelji imaju poslušniju i pametniju djecu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu