Bosna i Hercegovina     | 11.06.2023. 11:03 |

„Tajni život muzeja“ predstavljen u manastiru Žitomislić

FENA Saopćenje, Foto/ Fondacija Muzej Žitomislić

ŽITOMISLIĆ, 11. lipnja (FENA) – Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, u suradnji s Fondacijom Muzej Žitomislić, promovirao je u subotu u Porti manastira Žitomislić svoju publikaciju „Tajni život muzeja“.

Nakon promocije organiziran je i dječja radionica „Budi i ti muzealac“ na kojoj su djeca iz Prosvjetine škole sa štićenicima Dječjeg doma Mostar učili o različitim muzejskim zanimanjima, ali i o tome kako se organiziraju muzejske izložbe.

Time je završena školska godina Prosvjetine škole, kao što je ranije i najavljeno, priopćeno je iz Fondacije Muzej Žitomislić.

Iguman manastira Žitomislić, arhimandrit Danilo Pavlović kazao je kako u narodu ne postoji kultura odlaska u muzeje i da je baš to razlog zbog koga je Fondacije odlučila dovesti Muzej savremene umjetnosti RS na posljednji dan školske godine Prosvjetine škole, kako bi mostarska djeca dobila priliku upoznati se sa životom muzeja.

„Muzeji nisu dosadna mjesta, ona mogu biti zanimljiva i za djecu, i djeca se trebaju navikavati da idu na takva mjesta”, rekao je iguman Danilo.

Naglasio je da svaki događaj koji organiziraju Manastir i Muzej Žitomislić imaju za cilj promovirati srpsku kulturu, ali i strancima pokazati svu ljepotu i kontinuitet postojanja srpskog naroda na ovim prostorima.

Predsjednica SPKD „Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović napomenula da je Prosvjetina škola dopunska nastava za srpsku djecu u Mostaru koja nemaju mogućnost pohađanja nastave na svom jeziku.

„Nastojimo dodatnim sadržajima obogatiti njihova znanja. Svake godine tradicionalno po više puta posjetimo Manastir Žitomislić i u saradnji sa Manastirom i Muzejom Žitomislić organiziramo različite događaje za djecu. Ovo je omiljeno mjesto za njih gdje uvijek nešto novo nauče. Ovdje su i korijeni naše pismenosti, kulture, tradicije i mi čuvamo tu tradiciju i djeca uvijek sa radošću dolaze ovdje”, poručila je Bjelica Šagovnović.

Kustosica Muzeja savremene umjetnosti RS Isidora Banjac rekla je da je ovaj dan najbolje upotpunjen knjigom „Tajni život muzeja” u kojoj je opisan rad jednog muzeja kroz život miševa.

„Jako nam je bitno da se kulture odlaženja u muzeje razvija kod najmlađih i drago nam je što knjigu možemo da prikažemo i publici u Hercegovini”, rekla je Banjac.

Učenica Prosvjetine škole Milica Mihić rekla je da ovu školu pohađa već šest godina i da u njoj uči sve što ne može u redovitoj nastavi, a što je vezano za srpski jezik, povijest i kulturu, dok je učenica Anđelina Medan naglasila da je u Prosvjetinoj školi kako bi proširila svoje znanje, prvenstveno iz srpske povijesti i književnosti, ali i da bi se družila s prijateljima.

Na kraju dana aktivisti Srpskog omladinskog kluba ”Božuri” organizirali su sportsko natjecanje za djecu, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložba Mirka Kujačića u Muzeju manastira Žitomislić

Promocija knjige za djecu „Tajni život muzeja“

U Muzeju Žitomislić izložba radova s likovne kolonije 'Gacko-Klinje'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel