Regija     | 23.06.2023. 20:12 |

Brnabić: Srbija prepoznaje prostor za unaprjeđenje odnosa s Hrvatskom

FENA Agencije, Foto/ Hina

BEOGRAD, 23. lipnja (FENA) - Odnosi Srbije i Hrvatske iznimno su važni s obzirom na značaj dvije zemlje u ovom dijelu Europe, a Srbija prepoznaje prostor i potrebu za unaprjeđenjem sveukupnih odnosa, uz uzajamno uvažavanje, razumijevanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa, ocijenila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u petak u Suboticu Brnabić je kazala kako je bitno da su dvije zemlje započele s "intenziviranjem dijaloga i posjeta", priopćeno je iz Vlade Srbije.

"To će dati doprinos stvaranju klime za razgovore, izgradnju povjerenja i približavanje rješavanju otvorenih pitanja naših dviju zemalja i svakako pridonijeti unaprjeđenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji", navela je Brnabić,

Prema priopćenju Vlade Srbije, Plenković je ocijenio da je otvaranje Hrvatske kuće u Subotici "važan iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji" i da su "unaprjeđenju bilateralnih odnosa i njihovoj trenutačnoj dinamici pridonijele uloge potpredsjednice Vlade RH Anje Šimprage i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova".

Hina prenosi kako je Plenković prilikom posjeta Subotici izjavio kako je jako važno da javnost u Srbiji zna da do zaoštravanje retorike između Hrvatske i Srbije nikad nije dolazilo iz hrvatske vlade, posebice u posljednjih sedam godina koliko je on na čelu Vlade RH.

Dodao je kako se u proteklim mjesecima „stvara ozračje“ za rješavanje konkretnih pitanja koje dugo opterećuju dvije države, no da je za korake naprijed potrebno puno "dana, stručnjaka, resora i dobre volje".

Izdvojio je pitanje nestalih u Domovinskom ratu, njih 1807, o kojima Hrvatska i dalje nema podatke i traži ih od Srbije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković: Koalicija s DP-om ne bi ugrozila hrvatski položaj u EU-u

Plenković: Nakon Rafalea, na red dolaze brodovi

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel