Bosna i Hercegovina     | 30.06.2023. 12:19 |

Francuska osuđuje izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini RS o Ustavnom sudu BiH

FENA Fedzad Forto, Foto: Ilustracija

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Francuska osuđuje izglasavanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske u utorak 27. juna, čiji je cilj da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne primjenjuju u ovom entitetu, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH. Radi se o službenoj reakciji francuske vlade nakon sastanka koji je ambasadorica ove zemlje u BiH Christine Toudic imala sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Francuska smatra da je ova odluka suprotna ustavnom poretku BiH i ne može imati pravno dejstvo. To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila davanje statusa kandidata za Evropsku uniju Bosni i Hercegovini. To je u suprotnosti sa težnjama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine koji žele ući u Evropsku uniju.

Francuska će, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, nastaviti podržavati jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Francuska poziva političke snage u Republici Srpskoj da što prije promijene ovu odluku i nastave putem reformi neophodnih za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine u cjelini.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zvizdić u vezi novih prijetnji Dodika: Nećemo glasati za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda

Francuska vlada pokrenula plan borbe protiv invazije stjenica

Ambasada SAD: Usvajanjem zakona RS ide prema većem autoritarizmu i žrtvuje interese stanovnika RS-a

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada