Kultura     | 08.07.2023. 09:38 |

Predstavljena knjiga 'Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata' Tine Laco

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Fena foto

JAJCE, 8. jula (FENA) – "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata" naziv je knjige autorice Tine Laco koja je predstavljena u okviru pratećeg programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu, a o tom djelu govorili su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević i reditelj  Marko Misirača.

Teatrologinja Tina Laco je u izjavi za Fenu kazala da je knjiga njena ponešto preoblikovana doktorska disertacija u kojoj je pokušala ponuditi pregled razvoja bosanskohercegovačke teatarološke misli i sveukupnosti našeg teatarskog iskustva, ne samo od 1945. pa naovamo.

Kako Laco ističe, pažnju je pridavala i samim počecima odnosno srednjovjekovnom razdoblju, a kako bi podržala jednu od bitnijih teza, da u Bosni i Hercegovini postoji kontinuitet izvedbene prakse još od 12. i 13. stoljeća.

- Izazovno je bilo podjednako istraživati odnose i suodnose izvedbenosti, dramskog pisma, kritike, publike, u kontekstu same umjetnosti, ali i izvanumjetničkih odnosno dominantno političkih faktora. Htjela sam izbjeći i zamku struktiriranja rada u kojem bi se istraživao jedan lokalni (ili nacionalni) krug zasebno - višeglasje je oduvijek u srži bosanskohercegovačkog društva, ali i jednog teatarskog čina. Zato su me zanimala pitanja poput, primjerice, zašto je publika u nekim razdobljima "pristajala" isključivo na komediju ili zašto je pojava radio i TV drame uzrokovala svojevrsni strah među teatarskim umjetnicima - podvukla je u izjavi za Fenu Tina Laco.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocija 'Bustana' i 'Đulistana' u petak navečer u mostarskom Centru za kulturu

Promocija knjige 'Tarih- Knjiga islama' Saliha Sevdija Trbonje u utorak u Centru za kulturu Mostar

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel