Bosna i Hercegovina     | 23.07.2023. 13:59 |

Obilježena 31. godišnjica zločina nad logorašima logora 'KRINGS', kod Sanskog Mosta

FENA Saopćenje, Foto/ Savez logoraša u BiH/FENA

SARAJEVO/SANSKI MOST, 23. jula (FENA) - Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša Sanski Most, zajedno sa mjesnom zajednicom Stari Majdan, danas su prikladnom manifestacijom na lokaciji nekadašnjeg logora, obilježili  31. godišnjicu zločina nad logorašima logora „KRINGS", kod Sanskog Mosta.

U početku agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu na tvim prostorima, formiran je logor „KRINGS" u radnoj hali tadašnjeg istoimenog preduzeća.

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini  podsjećaju kako je logor funkcionisao u periodu od maja do augusta 1992. godine, a da je njegove torture prošlo od 700 do 1.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su u okolnim naseljima oko Starog Majdana i Briševa, prethodno bili izloženi vojnoj agresiji srpskih snaga.

 - Logor je najviše poznat po činjenici da su osim stradanja bošnjačkog stanovništva, ovdje završavali i logoraši hrvatske nacionalnosti iz sela Briševo, čija stravična priča o obimu i temeljitosti počinjenog zločina je poznata, iako se iz određenih razloga i interesa, nedovoljno eksponira u političkom životu, navode iz Saveza logoraša. 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini također u kontinuitetu, i bez ikakvih kalkulacija, nastoji institucionalizirati zaštitu logoraša i ostalih žrtava ratne torture na području cijele države, borbom za adekvatna zakonska rješenja. 

 -Aktuelna zakonska rješenja su takva, da preživjele logoraše ,,štite" na način da im i danas ispostavljaju kazne u vidu „troškova pravobranilaštva RS-a" u hiljadama KM, da i danas oko 100.000 ovih živih svjedoka nemaju zdravstvenu rehabilitaciju ili prvenstvo u zapošljavanju, nemaju nikakvu stvarnu zaštitu i prava niti nakon tri decenije, a mogu, žele i zaslužili su to na području cijele Bosne i Hercegovine svojom žrtvom i svojim 'životnim' ulogom. Zajednička i složna borba, predvođena Savezom logoraša u BiH, je nužna jer i danas na regionalnom i svjetskom planu, neki su i dalje spremni na terorisanje i smrt radi ostvarenja svojih interesa i nedemokratskih ciljeva. Ćutanjem i nečinjenjem, samo doprinosimo širenju tog i takvog zla. Ne budimo samo dobri ljudi koji ništa ne čine, ističu iz Saveza logoraša u BiH.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Savez logoraša u BiH pozvao Dačića da mu pokažu koncentracione logore i grobnice na području Prijedora

Obilježavanje 31. godišnjice formiranja logora Trnopolje

Sutra obilježavanje 31. godišnjice formiranja logora Trnopolje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu