Sarajevo film festival     | 17.08.2023. 19:59 |

Dokumentarni film 'Vilinski vrt' o prihvatanju drugačijeg prikazan na 29. SFF-u (VIDEO)

FENA Alma Zukanović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Mađarski film "Vilinski vrt" režisera Gergőa Somogyvária o nekonvencionalnom prijateljstvu i prihvatanju drugačijeg, prikazan je večeras u okviru Takmičarskog programa Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala.

Film prati odbačenog devetnaestogodišnjeg transseksualaca Fanni i šezdesetogodišnjeg beskućnika Lacija, koji grade atipičan odnos sličan odnosu roditelja i djeteta.

Somogyvári je kazao za Fenu da Fanni i Laci djeluju kao porodica, da se međusobno podržavaju u teškim i opasnim vremenima.

- Ovaj nekonvencionalni dokumentarac o sazrijevanju priča je o njihovoj istrajnosti i širokogrudosti te njihovom trijumfu u pronalasku doma uprkos životnim nedaćama - istakao je. 

Glavna poruka filma je, kaže, vrlo jednostavna a to je da je prihvatanje drugačijeg iznad svega.

Na Fanni i Laci je, tvrdi, naletio slučajno, radeći na drugom projektu o beskućnicima.

Nakon što ih je upoznao, odlučio je posvetiti dokumentarni film njihovoj priči.

- Fanni je imala 17 godina kada su je roditelji otjerali iz kuće, jer nisu mogli podnijeti pronalazak njene transseksualnosti. Lutala je po gradu, tražeći mjesto gdje će prespavati i jednog dana je upoznala starog Lacija, u kojem je pronašla očinsku figuru - pojasnio je.

Priča je, kaže, o tome da svi traže osnovnu strukturu u životu, te da svi trebaju porodicu ili osobu s kojom će dijeliti životne probleme.

- Bio sam zadivljen što je Laci, koji nikada nije imao priliku naučiti o transseksualnosti, prihvatio Fanni iz srca - zaključio je Somogyvári.

Ovogodišnji Takmičarski program - Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala u izboru selektorice Rade Šešić donosi 20 filmova, koji između ostalog pokreću razgovore o pitanjima značajnim za sve nas - današnjici života, ličnim pravima, ratnim ranama ili posljedicama turbulentnih društvenih promjena. 

Preuzmite VIDEO

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Naredne sedmice premijera dokumentarnog filma o Džananu Musi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel