Bosna i Hercegovina     | 31.08.2023. 15:21 |

Osiguran novac za isplatu egzistencijalnih naknada do kraja godine (VIDEO)

FENA Tomislav Glamuzina, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 31. kolovoz (FENA) - Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Nedžad Lokmić dostavio je na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima pripadnika braniteljske populacije, koji je usvojen te je poslan u formi nacrta u parlamentarnu proceduru.

- Za razdoblje siječanj-travanj 2023. godine, za egzistencijalne naknade od ukupno predviđenog iznosa od 50 milijuna KM, mi smo već isplatili 18.300.000 KM, za razdoblje do lipanj to je već iznos od 27.500.000 KM, što znači da bi u zadnjem kvartalu nedostajalo 6,5 milijuna KM. Da bismo izbjegli nezadovoljstvo boračke populacije mi smo danas usvojili ove izmjene i dopune zakona te će sredstva za dodatnu isplatu biti osigurana - kazao je na konferenciji za novinare ministar Lokmić.

Po njegovim riječima, zakonskim izmjenama ukinuta je granica od 50 milijun KM na ukupni iznos za braniteljske naknade.

- Zbog stalnog porasta indeksa potrošačkih cijena i usklađivanja mirovina u FBiH, iznos mjesečne novčane naknade za obračun mjesečnih prihoda se mijenja i umjesto dosadašnjih 50 posto minimalne mirovine isplaćene u FBiH za mjesec prosinac 2018. godine, mijenja se iznosom za isti mjesec iz 2022. godine. Definirano je ako razvojačeni branitelj ispunjava određene uvjete po više osnova, da on to može uraditi po jednom od osnova po vlastitom izboru - kazao je federalni ministar.

Nacrtom zakona predviđeno je i da će se utvrđeni iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade od pet KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama usklađivati u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini (tzv. švicarski model).

Propisuje se, također, da će se usklađivanje iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade vršiti od 1. 1. 2024. godine, o čemu odluku donosi Vlada FBiH, a u slučaju negativnog kretanja potrošačkih cijena i realnog bruto društvenog proizvoda, posljednji usklađeni iznos novčane egzistencijalne naknade neće se smanjivati.

- Veoma je bitna stavka i da se tuđa njega i pomoć neće uzimati u visinu prihoda za ostvarivanje prava. Dakle, ako branitelj ima pravo na tuđu njegu, npr. na roditelje, ta njega i pomoć ne ulazi u njegovo visinu prihoda. Vjerujem da će branitelji biti zadovoljni, obećao sam da ćemo učiniti maksimum za očuvanje prava boraca, u njih se ne smije dirati i ovime smo to potvrdili – zaključio je Lokmić.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Federalni ministar za pitanja branitelja posjetio Hercegbosansku županiju

Ministar Lokmić u Sovićima: Kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana

Ministar Lokmić na obilježavanju godišnjice Armije RBiH u Bihaću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu