Bosna i Hercegovina     | 12.09.2023. 11:12 |

Novinska agencija APA osvojila nagradu EANA 2023

FENA Saopćenje, Foto/ izvršni direktor APA-e Clemens Pig (Foto: APA)

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Austrijska državna novinska agencija (APA) dobitnik je nagrade EANA  "Maxim Minchev" za kvalitetu novinske agencije u 2023. godini, nakon vijećanja žirija kojeg su činili članovi Upravnog odbora EANA-e Elmir Huremovic, Stefano de Alessandri, Fabrice Fries i Alexandru Giboi.

Predsjednik EANA-e i izvršni direktor APA-e Clemens Pig nije učestvovao u procesu donošenja odluka. Prema Upravnom odboru, glavni kriteriji koji su slijedili prilikom ocjenjivanja svake prijave bili su inovativnost, primjenjivost, promet agencije u odnosu na troškove i pokrivenost.

Agencije TASR, PA Media, LUSA, Agencija Anadolija, ANA-MPA i NTB također su poslali vrlo zanimljive prijedloge za nagradu EANA.

Projekat "#APA-Playbook Trusted AI" uključuje sve kriterije koje novinska agencija može imati u ovom području, među njima smjernice i pravila kvalitete, provjerene i potvrđene podatke, odabir osnovnih tehnologija, obavezno označavanje AI sadržaja, transparentnost, sigurnost proizvoda, kao i siguran prostor za obradu informacija.

S uslugama  Visual AI (prepoznavanje lica, logotipa i objekata), Text AI (generiranje sadržaja, automatizacija i klasifikacija) i Speech AI (Glas u Tekst, prepoznavanje glasa), APA zadovoljava potrebe i svojih tradicionalnih medijskih klijenata i nemedijskih klijenata iz poslovnog i institucionalnog sektora s najsavremenijim AI rješenjima, smatra žiri.

Izvršni direktor APA-e Clemens Pig kazao je da je nagrada EANA-e potvrda njihove strategije i svakodnevnog rada te je zahvalio svim kolegama u APA-i, posebno članovima Odjela za umjetnu inteligenciju na njihovoj predanosti i rezultatima.

- U digitalnoj interpretaciji naše osnovne misije (pouzdani sadržaj), razvijamo se u platformu za saradnju usko povezanu sa sistemima medijske proizvodnje (pouzdana umjetna inteligencija - AI) - dodao je.

Napomenuo je da je konkretna vizija, na primjer, razvoj AI medijskog središta kao zajedničkog prostora za medijske kompanije, u kojem se umjetna inteligencija može obučavati i koristiti na temelju utemeljenih i tačnih činjenica.

Nagrada EANA za novinarsku kvalitetu nosi ime po pokojnom Maximu Minchevu, bivšem generalnom direktoru bugarske nacionalne novinske agencije BTA, koji je bio veliki prijatelj i važan član zajednice EANA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

'Bosniaca' - časopis NUBBiH dobitnik nagrade na XXXV Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu