Bosna i Hercegovina     | 18.09.2023. 07:48 |

U PSOTC-u u proteklih 20 godina obučeno više od 10.000 polaznika

FENA Foto: PSOTC

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Centar za obuku i operacije podrške miru (PSOTC) upriličit će danas akademiju kojom će proslaviti 20. godišnjicu njihovog uspješnog rada u oblasti edukacije pod motom '20 godina izvrsnosti'.

PSOTC je osnovan 23. septembra 2003. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine od kada je realiziran impozantan broj vojnih kurseva i kurseva šireg sigurnosnog spektra.

- Važno je reći da se danas u PSOTC-u izvodi sedam NATO certificiranih kurseva, četiri UN certificirana kursa i dva kursa akreditirana od Univerziteta u Sarajevu. U PSOTC-u je u proteklih 20 godina obučeno više od 10.000 polaznika od kojih su gotovo polovina bili međunarodni polaznici iz 65 različitih zemalja svijeta - kazali su Feni u PSOTC-u.

Naveli su da činjenica da veliki broj studenata koju završe neki od njihovih kurseva apliciraju i za druge kurseve i rado se ponovo vraćaju govori u prilog o profesionalnosti, pristupu i kvaliteti izvođenja nastave.

PSOTC nije centar za obuku koji djeluje samo u Bosni i Hercegovini, nego prisustvo u međunarodnom okruženju ostvaruje i putem programa razmjene instruktora s drugim međunarodnim centrima te kroz angažman mobilnog trening tima PSOTC-a koji je do sada izvodio obuku u više od 17 različitih zemalja na tri kontinenta.

- Uz bezuvjetnu podršku koju ovaj centar ima od Ministarstva odbrane i međunarodnih partnera, i u narednom periodu PSOTC će nastaviti s realizacijom mnogih projekata unaprijeđujući već visoko postavljene standarde te na taj način u najboljem svjetlu predstavljati Ministarstvo odbrane, Oružane snage BiH, ali i državu u međunarodnom okruženju - kazali su Feni iz PSOTC-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje 60. godišnjice odreda izviđača s mostarskog Balinovca

Odata počast žrtvama genocida uoči obilježavanja 20. godišnjice otvaranja MC Srebrenica

Pendeš na obilježavanju 10. godišnjice WPL-a u New Yorku

Promo

Savjeti iz Hemofarma - Kratki vodič za zdravlje srca

Dr. Gabor Mate stiže u BiH

Poznati detalji programa trećeg izdanja Cross Border Coworking Conference