Bosna i Hercegovina     | 18.09.2023. 07:48 |

U PSOTC-u u proteklih 20 godina obučeno više od 10.000 polaznika

FENA Foto: PSOTC

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Centar za obuku i operacije podrške miru (PSOTC) upriličit će danas akademiju kojom će proslaviti 20. godišnjicu njihovog uspješnog rada u oblasti edukacije pod motom '20 godina izvrsnosti'.

PSOTC je osnovan 23. septembra 2003. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine od kada je realiziran impozantan broj vojnih kurseva i kurseva šireg sigurnosnog spektra.

- Važno je reći da se danas u PSOTC-u izvodi sedam NATO certificiranih kurseva, četiri UN certificirana kursa i dva kursa akreditirana od Univerziteta u Sarajevu. U PSOTC-u je u proteklih 20 godina obučeno više od 10.000 polaznika od kojih su gotovo polovina bili međunarodni polaznici iz 65 različitih zemalja svijeta - kazali su Feni u PSOTC-u.

Naveli su da činjenica da veliki broj studenata koju završe neki od njihovih kurseva apliciraju i za druge kurseve i rado se ponovo vraćaju govori u prilog o profesionalnosti, pristupu i kvaliteti izvođenja nastave.

PSOTC nije centar za obuku koji djeluje samo u Bosni i Hercegovini, nego prisustvo u međunarodnom okruženju ostvaruje i putem programa razmjene instruktora s drugim međunarodnim centrima te kroz angažman mobilnog trening tima PSOTC-a koji je do sada izvodio obuku u više od 17 različitih zemalja na tri kontinenta.

- Uz bezuvjetnu podršku koju ovaj centar ima od Ministarstva odbrane i međunarodnih partnera, i u narednom periodu PSOTC će nastaviti s realizacijom mnogih projekata unaprijeđujući već visoko postavljene standarde te na taj način u najboljem svjetlu predstavljati Ministarstvo odbrane, Oružane snage BiH, ali i državu u međunarodnom okruženju - kazali su Feni iz PSOTC-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Delegacija KS na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u sarajevski Tunel Spasa

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!